wyznacz punkt
xxx: W jednokladnosci o srodku w punkcie M i skali k=−4 obrazem punktu A=(4,5) jest punkt
A'=(−11,−25). Jaki punkt ma srodek tej jednokladnosci? jak sie robi takie zadania?
pigor: ..., niech
M=(a,b)=? − szukany
środek jednokładności J
M(x,y)=(x',y')
skala J: k= −4, punkt A=(x,y)=(4,5) i jego obraz w J : A'=(x',y')=(−11,−25), to
mamy prosty układ równań o niewiadomych a,b :
x'−a=k(x−a) i y'−b=k(y−b) ⇔ −11−a= −4(4−a) i −25−b= −4(5−b) /*(−1) ⇔
⇔ 11+a= 4(4−a) i 25+b= 4(5−b) ⇔ 5a= 16−11 i 5b= 20−25 ⇔
⇔ 5a= 5 i 5b= −5 ⇔ (a,b)=
M=(1,−1) − szukany
środek jednokładności .