Trygonometria proste
Karol: Hejka

mam proste zadanko i potrzebuje do niej odpowiedzi .
sinx+sin2x+sin3x+sin4=0 i ile wynosi x ?
2 kwi 11:46
2 kwi 11:51
Karol: nadal coś mi się nie wychodzi

zrobiłem to tak:
sinx+sin2x+sin3x+sin4=0
2sin2xcosx+2sin3xcosx=0
cosx(sin3x+sin2x)=0
cosx(2sin5x/2+cosx/2)=0
i to mi dało jeden wynik x=2kpi/5 a on nie jest prawidłowy
2 kwi 12:06
Karol: * i wyniki x=1/2pi+kpi v x=pi +2kpi
2 kwi 12:07
PW: cosx(2sin5x/2+cosx/2)
− w nawiasie powinno być "·", a nie "+".
2 kwi 12:44