trygonometria
Kinga: czy mógłby mi ktoś powiedziec gdzie popełniam błąd?
sinx+sin2x+sin3x+sin4x=0
sinx+sin2x+sin(x+2x)+sin(2*2x)=0
sinx+sin2x+sinxcos2x+sin2xcosx+2sin2xcos2x=0
sinx+sin2x+sinxcos2x+sin2xcosx+sin2xcos2x+sin2xcos2x=0
sinx(1+cos2x)+sin2x(1+cos2x)+sin2x(cosx+cos2x)=0
sinx(2cos2x)+sin2x(2cos2x+cosx+2cos2x−1)=
2sinxcos2x+2sinxcosx(4cos2x+cosx−1)=0
2sinxcosx(cosx+4cos2x+cosx−1)=0
sin2x(4t2+2t−1)=0 po policzeniu delta wychodzi 20 pierwiastki są niewymierne i nie wychodzi
tak jak ma byc w odp
ma wyjsc x=2π/5+kπ lub x=π/2+kπ lub x=π+2kπ
21 mar 11:31
Saizou :
połącz sin(x) z sin(4x) oraz sin(2x) z sin(3x)
i otrzymasz
| | x+4x | | x−4x | | 2x+3x | | 2x−3x | |
2sin |
| cos |
| +2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5x | | 3x | | 5x | | x | |
2sin |
| cos |
| +2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5x | | 3x | | x | |
2sin |
| (cos |
| +cos |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i dokończ
21 mar 12:33
Kinga: dziękuję
2 kwi 10:34