1 | 2x2 | |||
∫ x ln(2x + 5) dx = | x2 ln(2x + 5) − ∫ | dx = ... | ||
2 | 2(2x + 5) |
2 | 1 | |||
u' = | v = | x2 | ||
2x + 5 | 2 |
2 | |
? próbowałem dzielić i rozbić na trzy całki ale i tak wynik mój jest inny niż ten w | |
2x+5 |
x2 | |
2x+5 |
1 | 1 | |||
v' = | v = | ln(2x+5) | ||
2x+5 | 2 |
2 | ||
u=ln(2x+5) u' = | ||
2x+5 |
1 | 1 | 2 | ||||
∫ | dx = | ∫ | dx .... teraz zauważ,że licznik jest pochodną mianownika | |||
2x+5 | 2 | 2x+5 |
f'(x) | ||
∫ | dx = lnIf(x)I + C | |
f(x) |
ex − e−x | ||
Popatrz na taką całkę: ∫ | dx ... można się z nią mordować | |
ex + e−x |
1 | ||
2x+5 |
1 | |
jeśli t=1−x2 | |
1−t2 |
arcsinx | ||
∫ | dx | |
x2 |
1 | 1 | |||
najpierw przez części: v' = | v = − | ... | ||
x2 | x |
dx | ||
potem dostaniesz całkę: ∫ | dx | |
x√1−x2 |
1 | 1 | dt | ||||
i podstawienie: t = | , | = x , − | = dx | |||
x | t | t2 |
dt | dt | ||||||||||||
po podstawieniu dostaniesz: ∫ | = ∫ | = lnIt + √t2 −1I | |||||||||||
| √t2−1 |
dt | ||
ok po świętach czas wziąc się do roboty, dlaczego − | =dx mi wychodzi dt=−dx | |
t2 |
arcsinx | 1+√1−x2 | |||
a wynik tego to − | −ln| | | + C | ||
x | x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |