Całka
Kamil: Oblicz ∫x
2arcsinxdx chciałem ja zrobic przez części gdzie licze pochodną z arcsinx pochodną a
z x
2 całke ale nie potrafie dalej robic
29 cze 17:38
fx: Następnie drugie podstawienie stosujesz: s = 1 − x
2 i wszystko ładnie się upraszcza

.
29 cze 17:48
Kamil: ale całka z x
2 = 1/3x
3 1/3 przed całkę i w liczniku bd miał x
3
29 cze 17:52
Ada:
s = 1−x
2 ⇒ x
2 = 1−s
ds = −2xdx
| | 1 | | x2 *2x | | 1 | | 1−s | |
I= ∫ |
| |
| dx = |
| ∫ |
| ds = ... |
| | 2 | | √1−x2 | | 2 | | √s | |
29 cze 18:09
Kamil: Kurcze nie moge zrozumiec
29 cze 18:20
Ada: Za x2 podstawiasz 1−s, a za 2xdx podstawiasz ds
To nie jest całość, to jest tylko rozwiązanie tej jednej całki,która wychodzi z całkowania
przez części.
29 cze 18:26