problem
YushokU: WItam,
Nie rozumiem tresci zadania.
Parabola o równaniu y = x
2+bx+c jest styczna do prostej o równaniu y=x w punkcie P = (1,2014).
Wyznacz współczynniki b i c.
Czy zadanie nie jest źle sformułowane?
Przecież gdyby miała być styczna w punkcie P to uwzględniając równanie prostej punkt P powinien
być (2014,2014) albo (1,1), dobrze myślę?
Pozdrawiam
1 kwi 21:08
1 kwi 21:12
PW: W definicji paraboli jest parametr "b" i drugi parametr "c". Naszym zadaniem jest tak dobrać te
parametry, aby jednak prosta y=x była styczna. Trzeba "ruszać parabolą".
1 kwi 21:12
PW: A no racja, w punkcie (1, 20014), który nie należy do prostej, to jednak niemożliwe
1 kwi 21:14
YushokU: Ok, dziękuję !
1 kwi 21:23
Eta:
1 kwi 21:23