pochodne, styczna
halo3: parabola o równaniu y=x2 + bx + c jest styczna do prostej o równaniu y=x w punkcie P=(1,2014).
Wyznacz współczynniki b i c.
25 lut 19:54
krzywa: ktoś, coś?
25 lut 20:58
Tadeusz:
... to może zapisz treść zadania a nie własne "interpretacje"
25 lut 21:10
halo3: panie Tadeuszu drogi, treść zadania widnieje przed panem. Chyba, że pan owej treści nie
pojmuje. W żadnym wypadku to moje własne "interpretacje" nie są.
25 lut 21:40
prosta: punkt styczności to punkt wspólny paraboli i prostej stycznej...
podany punkt nie leży na wskazanej prostej
25 lut 21:43
prosta: Panie, halo3...halllooo
25 lut 21:44
halo3: Arkusze maturalne, poziom rozszerzony, Nowa Era. Czyli jako cyfry setek, dziesiątek i jedności
powinno się zakodować 3 zera, tak? A to ci niespodzianka
25 lut 21:48
Mila:
A skąd mamy wiedzieć o jakie liczby chodzi?
25 lut 21:50
halo3: A skąd ma to wiedzieć biedny maturzysta? Piękna, piękna ta matematyka
25 lut 21:51
Mila:
Zrozum, że podajesz niepełną treść zadania .
Pisze to kolejna osoba.
Masz polecenie zakodowania? Nie piszesz tego polecenia .
Punkt należący do prostej y=x ma dwie jednakowe współrzędne np.
(2,2) (3,3) itd, nie może mieć wsp.(1,2014).
25 lut 21:55
prosta: zdarzają się błędy w aktualizowanych co roku przedmaturalnych wydaniach....i taki tu problem
25 lut 21:57
halo3: Zrozum, że co mi po podaniu niepełnego zadania? Może uważasz że mam sadystyczne zapędy i
sprawia mi przyjemność patrzenie, jak ktoś głowi nad zadaniem niemożliwym do rozwiązania, bo
nie podałam jakichś danych?
Gdyby ta prosta miała dwa te same punkty, to bym to zadanie sobie ładnie rozwiązała. Ale skoro
jest coś, czego mój umysł jakże niedościgający biegłością twojemu nie ogarnia, to piszę tutaj,
z nadzieją, że może ktoś będzie znał rozwiązanie. Bo matematyka potrafi być zaskakująca.
Skoro zadanie jest błędne, to nie można po prostu napisać "ej, to zadanie jest błędne"?
25 lut 22:03
halo3: i tak, tak, zaraz ktoś się rzuci o ścianę, że "Jezusmaria, przecież jej powiedzieli, że jest
błędne". Zajęło to godzinę, ale się dowiedziałam. Dziękuję serdecznie,
25 lut 22:05
Eta:
Do pełnej treści zadania .......... brakuje:
zakoduj cyfry: setek, dziesiątej i jedności liczby |bc|
zatem ....nie podałaś pełnej treści ...
25 lut 22:07
prosta: Przypuszczalnie prawidłowa treść zadania:
Parabola o równaniu y=x2+bx+c jest styczna do prostej o równaniu y=x+m w punkcie
P=(1,2014)....
Wyznacz współczynniki b i c.
Zakoduj cyfry:setek, dziesiątek i jedności liczby |bc| .
odp. b=−1
c=2014
25 lut 22:08
Tadeusz:
... "toto" tego i tak nie pojmie
Jak milicjant za komuny ... głupi bo głupi ... ale uparty
25 lut 22:09
halo3: no nie, teraz zauważyłam, to |bc| zmienia wszystko. Teraz to zadanie to banał. Dziękuję, pomoc
już niepotrzebna.
25 lut 22:10
Eta:

I taki właśnie kod ......widnieje w odpowiedzi
25 lut 22:11
halo3: nie rozumiem, co oznaczają kratki? to jakieś kwadratowe nawiasy?
25 lut 22:14
Tadeusz:
... pomoc już nie potrzebna ... ale przez godzinę w zaparte
25 lut 22:14