pomocy!
ola: Wykaż, ze suma potęg trzeciego stopnia trzech kolejnych liczb naturalnych dzieli się przez
dziewięć.
1 kwi 19:03
Janek191:
( n −1)3 + n3 + ( n + 1)3 =
1 kwi 19:06
ola: Jak na razie mam tyle: n
3+(n+1)
3+(n+2)
3=3(n
3+3n
2+5n+3)=3(n+1)(n
2+2n+3), wie ktoś co
dalej
1 kwi 19:06
ola: to wychodzi coś takiego: 3n(n2+2)..
1 kwi 19:07
ola: nie wiem jak wykazać, że n(n2+2) jest podzielne przez 3..
1 kwi 19:12
Janek191:
Rozpatrz
n = 3 k lub n = 3 k + 1 lub n= 3 k + 2
Wyjdzie, ze n*( n2 + 2) dzieli się przez 3.
1 kwi 19:21
ola: dziękuję!
1 kwi 19:28
ICSP: bądź n2 + 2 = n2 − 1 + 3 i po rozbiciu dostajemy podzielność z małego twierdzenia Fermata.
1 kwi 19:31
Benny: ICSP, mógłbyś tak pokrótce wyjaśnić z tym twierdzeniem Fermata? Zaciekawiło mnie to, a jak
szukam w google to takie trochę niezrozumiałe zapisy są dla mnie
1 kwi 20:20
ICSP: Jeżeli p jest pierwsze oraz n całkowite to mamy :
p | np − n
i tyle
1 kwi 20:46
Mila:
3n(n2+2)=3n3+6n=9n3−6n3+6n=9n3−6n*(n2−1)=
=9n3−6*n*(n−1)*(n+1)=
=9n3−2*[3*(n−1)*n*(n+1)] jest podzielne przez 9 , ......
(n−1)*n*(n+1)− iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 3.
1 kwi 20:55
Benny: Ok a można tak na chłopski rozum z małym przykładem?
1 kwi 20:57
ICSP: Na chłopski rozum ?
Na pewno spotkałeś się z zadaniem: Pokazać, że n3 − n dla dowolnej liczby całkowitej n jest
podzielne przez 3. Rozwiązanie za pomocą małego twierdzenia Fermata jest natychmiastowe :
Ponieważ 3 jest liczbą pierwszą to z małego twierdzenia Fermata dostajemy 3 | n3 − n i koniec.
Teraz spróbuj pokazać, że 5 | n5 − n bez użycia MTF oraz z użyciem MTF
1 kwi 21:01
1 kwi 21:31
ICSP:
1 kwi 22:34
Benny: Więc dla każdej liczby pierwszej p, wyrażenie a
p−a dzieli się przez p?
1 kwi 22:41
ICSP:
1 kwi 22:45
Benny: Ok powiedzmy, że będzie takie zadanko na maturze, mogę z tego skorzystać?
1 kwi 22:49
ICSP: możesz
1 kwi 22:49
Benny: To ja chcę więcej takich skrótów na rozszerzenie
1 kwi 23:02