prosze o wytłumaczenie
szukająca pomocy: 1) 4x2−12x+9=0
2) x2+10x−24=0
3) x3+2x2−8x−16=0
4) x3+2x2−5x−10=0
1 kwi 12:10
1 kwi 12:13
Adrenaline: 1)
Δ=(−12)2−4*4*9 = 144−144=0
xo=122*4 = 128 = 32
2)
Δ=102−4*1*(−24) = 100+96=196
√Δ = 14
x1= −10−142*1 = −242 = −12
x2 = −10+142*1= 42 = 2
1 kwi 12:42
Adrenaline: 3) x
3+2x
2−8x−16=0
wyłączamy wspólne czynniki przed nawias
x
2(x+2)−8(x+2)=0
(x+2)(x
2−8)=0
(x+2)(x−
√8)(x+
√8)=0
(x+2)(x−2
√2)(x+2
√2)=0
x+2=0 lub x−2
√2=0 lub x+2
√2=0
x=−2 x=2
√2 x=−2
√2
przykład 4 analogicznie do 3
1 kwi 12:47
J:
ad 2) prościej ( bez Δ ) ... ⇔ x + 12x − 2x − 24 = 0 ⇔ x(x +12) − 2(x +1 2) = 0
⇔(x + 12)(x − 2) = 0 ⇔ x = 2 lub x = 12
1 kwi 12:47