Oblicz sin,cos,tg
anita: cos2α=34 α∊(0:π/2)
Prosze o pomoc , nie wiem jak się za to zabrać ;c
31 mar 20:54
kamil r am szczecin: cos2 − sin2 = 3/4 <− musisz rozwiązać te równanie, skorzystaj z jedynki
trygonometrycznej. czyli:
1−sin2 − sin2 = 3/4
−2sin2= −1/4
2sin2=1/4
sin2 = 1/8
i będą dwie możliwości − rozwiąż te dwa równania. Pozdrawiam, AkademiA Morska Szczecin.
31 mar 20:58
vaultboy: Stąd 1−2sin2(α)=3/4 − równanie kwadratowe wychodzi jedno rozwiązanie, czyli masz sinus.
Później z jedynki trygonometrycznej masz cosinus. Na końcu z definicji tangens= sin / cos, więc
już masz wszystko
31 mar 20:59
31 mar 21:00