matematykaszkolna.pl
okrąg, styczna, parametr - zadanie maturalne vdmath: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu: Znajdź te wartości parametru m, dla których okrąg o równaniu x2+y2−6x+4my+4m2=0 jest styczny do prostej o równaniu 3x−4y+5=0 Wyznaczyłam: środek okręgu S=(3, −2m) promień r=3 i w żaden sposób nie mogę wyliczyć memotka
30 mar 19:37
PW: Promień poprowadzony do punktu styczności jest prostopadły do stycznej. A odległość punktu od prostej mierzy się "po prostopadłej". Inaczej mówiąc środek okręgu jest oddalony od prostej o 3.
30 mar 20:05
vdmath: tak też próbowałam i mam za dużo zmiennych... |SP|=(3−Xp)2+(−2m−Yp)2=3
 −4 
wyznaczyłam prostą, w której zawarty jest odcinek SP: y=

x+4−2m
 3 
ale ciągle wychodzą mi jakieś strasznie dziwne wyniki, które w żaden sposób nie prowadzą do
 −29 1 
rozwiązania w książce m=

i m=

8 8 
30 mar 20:42
yolex: policz ze wzoru na odległość punktu od prostej a nie na długość odcinka. Wtedy będziesz mieć tylko m
30 mar 20:44
yolex: policz ze wzoru na odległość punktu od prostej a nie na długość odcinka. Wtedy będziesz mieć tylko m
yolex: coś mi net muli...
PW: A wzór
 |Axp+Byp+C| 
d(P,k) =

A2+B2 
na odległość punktu P = (xp, yp) od prostej k o równaniu Ax+By+C = 0 ? U nas P to środek okręgu S = (3, −2m).
30 mar 20:49
vdmath: nosz... jak zwykle proste rozwiązanie dziękuję bardzo za nakierowanie, już mi wyszło... jak zawsze muszę nawymyślać zamiast użyć łatwego wzoruemotka
30 mar 20:56
vdmath: nosz... jak zwykle proste rozwiązanie dziękuję bardzo za nakierowanie, już mi wyszło... jak zawsze muszę nawymyślać zamiast użyć łatwego wzoruemotka
30 mar 20:57
PW: Międli się dzisiaj rzeczywiście (wielu ludzi wysyła podwójnie, bo nie widać reakcji).
30 mar 21:02
vdmath: Strasznie wolno działa, a może macie ochotę pomóc mi jeszcze z zadaniem: https://matematykaszkolna.pl/forum/286965.html
30 mar 21:10