okrąg, styczna, parametr - zadanie maturalne
vdmath: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Znajdź te wartości parametru m, dla których okrąg o równaniu x
2+y
2−6x+4my+4m
2=0 jest styczny
do prostej o równaniu 3x−4y+5=0
Wyznaczyłam:
środek okręgu S=(3, −2m)
promień r=3
i w żaden sposób nie mogę wyliczyć m
30 mar 19:37
PW: Promień poprowadzony do punktu styczności jest prostopadły do stycznej. A odległość punktu od
prostej mierzy się "po prostopadłej". Inaczej mówiąc środek okręgu jest oddalony od prostej o
3.
30 mar 20:05
vdmath: tak też próbowałam i mam za dużo zmiennych...
|SP|=
√(3−Xp)2+(−2m−Yp)2=3
| | −4 | |
wyznaczyłam prostą, w której zawarty jest odcinek SP: y= |
| x+4−2m |
| | 3 | |
ale ciągle wychodzą mi jakieś strasznie dziwne wyniki, które w żaden sposób nie prowadzą do
| | −29 | | 1 | |
rozwiązania w książce m= |
| i m= |
| |
| | 8 | | 8 | |
30 mar 20:42
yolex: policz ze wzoru na odległość punktu od prostej a nie na długość odcinka. Wtedy będziesz mieć
tylko m
30 mar 20:44
yolex: policz ze wzoru na odległość punktu od prostej a nie na długość odcinka. Wtedy będziesz mieć
tylko m
30 mar 20:44
yolex: coś mi net muli...
30 mar 20:44
PW: A wzór
| | |Axp+Byp+C| | |
d(P,k) = |
| |
| | √A2+B2 | |
na odległość punktu P = (x
p, y
p) od prostej k o równaniu Ax+By+C = 0 ?
U nas P to środek okręgu S = (3, −2m).
30 mar 20:49
vdmath: nosz... jak zwykle proste rozwiązanie

dziękuję bardzo za nakierowanie, już mi wyszło... jak
zawsze muszę nawymyślać zamiast użyć łatwego wzoru
30 mar 20:56
vdmath: nosz... jak zwykle proste rozwiązanie

dziękuję bardzo za nakierowanie, już mi wyszło... jak
zawsze muszę nawymyślać zamiast użyć łatwego wzoru
30 mar 20:57
PW: Międli się dzisiaj rzeczywiście (wielu ludzi wysyła podwójnie, bo nie widać reakcji).
30 mar 21:02
30 mar 21:10