Planimetria
Tomek : Oblicz długość promieni okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie o bokach długosci 6, 6 , 10
30 mar 15:46
J:
P
kw = h
2
| | a2√3 | | a√3 | |
PΔ = |
| , gdzie: h = |
| .. wylicz a i podstaw |
| | 4 | | 2 | |
30 mar 15:48
Tomek : dziękuje
30 mar 15:51
Mila:
To nie jest trójkąt równoboczny, trzeba inaczej.
30 mar 15:55
Tomek : jak ?
30 mar 15:56
30 mar 15:59
Mila:

1) oblicz z tw. Pitagorasa wysokość h.
| | 1 | |
2) Oblicz pole trójkąta wg wzoru PΔ= |
| *a*h |
| | 2 | |
| | a+2b | |
3) Porównaj z polem wg wzoru P= |
| *r i oblicz r − promień okręgu wpisanego w Δ |
| | 2 | |
| | a*b*b | |
4) Porównaj z polem wg wzoru P= |
| i oblicz promień okręgu opisanego na Δ |
| | 4R | |
30 mar 16:12
Tomek: Mógł bym prosić o rozwiązanie punktu 3 i 4 . bo nie jestem pewien wyników
8 kwi 18:30