matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Tomek :
zad 1 . długość boku kwadratu jest równa długości wysokości trójkąta równobocznego . oblicz stosunek pola kwadratu do pola trójkąta
30 mar 15:45
Mila:
1) P
□
=a
2
2) h=a
b*
√
3
h=
2
b
√
3
=a
2
b
√
3
=2a /*
√
3
2a
√
3
b=
3
1
1
2a
√
3
a
2
√
3
P
Δ
=
*b*h=
*
*a=
2
2
3
3
P
□
a
2
√
3
=a
2
:(
)=
√
3
P
Δ
3
30 mar 16:03
Eta:
a=h(Δ)
b
√
3
3b
2
a=
⇒ a
2
=
4P(k)=3b
2
i 4P(Δ)=b
2
√
3
2
4
P(k)
3b
2
=
=
√
3
P(Δ)
b
2
√
3
30 mar 16:30