Rachunek prawdopodobieństwa
52: Bardzo proszę o pomoc

Pomożecie ?
28 mar 18:16
52: W dwóch urnach znajdują się kule białe i czerwone. W urnie nr.1 są trzy białe i 2 czerwone kule
a w urnie nr.2 wszystkie kule są czerwone. Przystępując do losowania nie znamy numerów urn. W
pierwszym kroku losowania wybieramy losowo urnę a następnie dwa razy pod rząd losujemy ze
zwracaniem kulę z tej urny(tzn. po pierwszym losowaniu kula wraca do urny).
a) Jakie jest p−stwo, że dwa razy wyciągniemy kulę czerwoną ?
b) Jakie jest p−stwo, że wybraliśmy urnę nr.2 jeżeli dwa razy pod rząd wyciągnęliśmy kulę
czerwoną ?
Zapomniałem treści wrzucić ...
28 mar 18:17
Braun:
Najpierw Twoje próby rozwiązania. Zadanie z poziomu liceum kolego. !
28 mar 18:22
52: Ok

a)
Więc tak bym to zrobił
| 1 | | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 29 | |
| * |
| * |
| + |
| *1= |
| + |
| = |
| |
| 2 | | 5 | | 5 | | 2 | | 25 | | 2 | | 50 | |
| 2 | |
| bo w pierwszej urnie taka szansa na wylosowanie czerwonej |
| 5 | |
1 bo w drugieej urnie wszystko sa czerwone
i jak ?
28 mar 18:28
Braun:
Teraz wychodzę po 20:00 zajrzę i Ci pomogę ok ?
28 mar 18:31
52: Ok, jeśli nikt inny się nie skusi, to pewnie że poczekam
28 mar 18:31
Braun:
I chciałbym oprócz liczb zobaczyć Twój schemat rozwiązania. Opisz co robisz, a nie wrzucaj
tylko suchych liczb.
28 mar 18:32
52: Ok, zaraz to rozpiszę, wrzucę skana
28 mar 18:35
28 mar 18:49
28 mar 18:54
52: Mila, nawet nie wiem jak Pani dziękować

, jednakże muszę poczytać o prawdopodobieństwie
warunkowym, bo nie zbyt to jeszcze rozumiem

Jeszcze raz dziękuję
28 mar 18:59
bezendu:
A nie miałeś w liceum warunkowego ?
Ja coś tam w technikum na kółku matematycznym miałem. Poczytaj Twierdzenie Bayesa i to
wystarczy na RP na W4

Podobne listy nawet mamy
28 mar 19:02
52: Coś tam miałem, ale w trzeciej miałem klasie miałem taka nauczycielkę, że najlepsza uczennica z
klady tłumaczyła nam zadania, bo Pani nie umiała, a jak rozwiązywała zadanie to przepisywała z
zeszytu xD, także no wiesz...
Jeszcze się okaże że ten rachunek razem mamy xD
28 mar 19:04
52: A i u mnie w szkole nie istniały żadne koła, chyba że z fizyki, ale to obowiązkowe było dla
maturzystów którzy podchodzą do rozszerzenia
28 mar 19:06
bezendu:
Ja mam z kimś innym i widzę po listach

Może wydział ten sam ale nie mam z Tobą żadnych zajęć
28 mar 19:10
52: Nigdy nie mów nigdy, skąd wiesz że sie tylko z wektora zapisywałem
28 mar 19:12
bezendu:
Ja nie zapisywałem się z wektora właśnie tylko z planu studiów
28 mar 19:14
52: To tym bardziej jest większe prawdopodobieństwo

bo ja tylko z wektora

Wiem to są tylko spekulacje, a jak tam ci idzie ?
28 mar 19:16
bezendu:
A bardzo dobrze, teraz tylko z fizyką walczę

A Ty ?
28 mar 19:17
52: Bardzo słabo xD, ten semestr mnie przeraża...
28 mar 19:18
Mila:
Co to znaczy z wektora?
28 mar 19:18
52: z wektora słuchowego, czyli tam gdzie "powinienem" się zapisać, ponieważ są dla mojego kierunku
kursy (ja tak to rozumiem)
28 mar 19:19
bezendu:
Wektor zapisowy to znaczy, że zajęcia masz ze swoim kierunkiem, ale można również się zapisać z
planu studiów i wtedy niekoniecznie ma się zajęcia z ludźmi ze swojego kierunku. Często
brakuję miejsca albo są lepsi prowadzący to się zapisuję z Planu studiów. A wydział jest
największy na politechnice to i wybór duży
28 mar 19:20
Mila:
Dziękuję.
28 mar 19:22
bezendu:
Np ja na analizę 2.3 chodzą z kierunkiem Automatyka i Robotyka, na coś innego z innym
kierunkiem. A mogę tak robić bo oni mają ten sam program studiów. Dopiero z roku na rok ten
program się zmienia i możliwości mniej
28 mar 19:24
52: Szkoda że z analizy 2.3 są tylko wykłady... Największy chory pomysł jaki widziałem...
28 mar 19:27
bezendu:
To racja.
28 mar 19:31
52: Ciekawe jak ja ten egzamin napiszę...
28 mar 19:34
Mila:
Co masz mieć na tym egzaminie z analizy?
28 mar 20:25
28 mar 20:33
Mila:
Co będę mogła, to pomogę.
28 mar 20:40
bezendu:
Ja też mam egzamin w ten sam dzień co @52

ale póki co nie mam problemów
28 mar 20:41
Mila:
bezendu, bardzo dużo pracowałeś w szkole średniej, teraz to owocuje.
28 mar 20:45
bezendu:
Pewnie tak, ale i tak jeszcze dużo przede mną analiza wektorowa+fizyka to mnie martwi.
28 mar 20:52
Mila:
Dasz sobie radę. Mam 100% pewności.
28 mar 20:58
bezendu:
Dziękuję też tak myślę

Zaliczyć to nie problem, ale trzeba bardzo dobrze zaliczyć, żeby
dostać miejsca na praktykach dla najlepszych studentów i stypendium pobierać
28 mar 21:06
52: Odświeżam treść praktycznie ta sama tylko dane inne:
W urnie nr.1 są cztery białe i 1 czerwona kula a w urnie nr.2 wszystkie kule są czerwone.
Przystępując do losowania nie znamy numerów urn. W pierwszym kroku losowania wybieramy losowo
urnę a następnie dwa razy pod rząd losujemy ze zwracaniem kulę z tej urny(tzn. po pierwszym
losowaniu kula wraca do urny). a) Jakie jest p−stwo, że dwa razy wyciągniemy kulę czerwoną ?
b) Jakie jest p−stwo, że wybraliśmy urnę nr.1 jeżeli dwa razy pod rząd wyciągnęliśmy kulę
czerwoną ?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 11 | |
a) P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| *1= |
| |
| | 2 | | 5 | | 5 | | 2 | | 20 | |
Dobrze ?
28 mar 21:42
Qulka: mi wychodzi w a) 26/50 = 13/25
b) 1/50 w liczniku i poprawiony mianownik
28 mar 21:46
52: OMG nie umiem mnożyć ...
28 mar 21:48
28 mar 21:49
52:
28 mar 21:57
Mila:

a)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 25 | | 26 | |
P(CC)= |
| *( |
| )2+ |
| = |
| * |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 2 | | 2 | | 25 | | 2 | | 50 | | 50 | | 50 | |
28 mar 22:01
52: Aaaaa, no to już wszystko jasne

Bardzo, bardzo dziękuję
28 mar 22:12