pole powierzchni bocznej i pole pow. calkowitej walca sa rowne odpowiednio 36 π
dzolon: pole powierzchni bocznej i pole pow. calkowitej walca sa rowne odpowiednio 36 π i 48π.
oblicz objetosc tego walca.
zatrzymalam sie na tym ze H= 18/r
i nie wiem jak wyliczyc r ...
28 mar 17:54
5-latek: Pb= 36pi
Pc= Pb+Pp
Pp= Pc−Pb
Pp= 48pi−36pi= 12pi
Pp= pir2 wylicz z tego r
28 mar 18:00
uu: to raczej mi nie wyjdzie, bo ja wyliczylam ze r = √12 a w odpowiedziach jest r=√6
28 mar 18:07
5-latek: Wyjdzie bo powinno być Pc= 2Pp +Pb
Bo walec ma dwie podstawy nie jedna (wiec Pp=6pi
Nie wylapales tego ?
28 mar 18:15
dzolon : dalej nie kapuje
28 mar 18:19
28 mar 18:21
dzolon : wiem, widzialam to
ale nie umiem zrobic tego zadania
28 mar 18:23
5-latek: P
c= 2P
p+P
b
2P
p=P
c−P
b
28 mar 18:24
5-latek: to pole podstawy Pp= policz
28 mar 18:25
dzolon : obliczylam, dziekuje
28 mar 18:28
5-latek: wszystko ladnie wyszlo ?
28 mar 18:29