oblicz obwod
natalia: Pole równoległoboku jest równe 24, a jego srodek symetrii jest oddalony od dwoch
nierownoleglych bokow odpowiednio o 2 i o 3. Oblicz obwod rownolegloboku.
28 mar 16:41
5-latek: Napisz co to jest srodek symetrii rownolegloboku
28 mar 16:47
xxxx: tam gdzie sie przecinaja przekatne
28 mar 16:49
Mila:

Podpowiedź 2)
28 mar 17:13
5-latek: Dzien dobry
Milu Pozdrawiam
28 mar 17:17
Mila:

Pozdrawiam
28 mar 17:20
5-latek: No to masz nastepna podpowiedz
P= a*h widzisz z rysunku Mili ze h=4 wiec ile wynosi dlugsc boku a? (wylicz
Teraz zastanow się jak policzyć dlugosc boku b)
28 mar 17:29
28 mar 17:33
xxxx: wyliczylam bok a wynosi 6, moglabym skorzystac tutaj z pola trapezu P=a*b*sinα? zeby obliczyc
b?
29 mar 12:14
xxxx: jest wiadome ile ma ten kat α?
29 mar 12:15
Mila:
24=4*a⇔a=6
24=6*b⇔b=4
29 mar 15:48