zadanka
Blue: zad.1 Udowodnij, że jeżeli punkt D jest środkiem ciężkości trójkąta, to
−> −> −> −>
DA + DB + DC = 0.
zad.2 Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy to jest dobrze rozwiązane?
http://i61.tinypic.com/29y143q.jpg
27 mar 17:16
Blue:
27 mar 20:11
Saizou : a co wiesz o środku ciężkości ?
27 mar 20:27
Blue: Wiem, co to jest środek ciężkości, jest to przecięcie środkowych i ten środek ciężkości dzieli
każdą z nich w stosunku 2:1, ale jak to rozwiązać?
27 mar 22:28
27 mar 22:31
YushokU: A jakby tak wpisać to w układ współrzędnych i skorzystać z wzoru na środek ciężkości?
Wyobrażając sobie to wychodzi mi całkiem ładne i proste rozwiązanie
27 mar 22:51
YushokU:

A(x
a,y
a)
B(x
b,y
b)
C(x
c,y
c)
| | xa+xb+xc | | ya+yb+yc | |
D( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | xa+xb+xc | | ya+yb+yc | |
DA→=[xa− |
| ;ya− |
| ] |
| | 3 | | 3 | |
| | xa+xb+xc | | ya+yb+yc | |
DB→=[xb− |
| ;yb− |
| ] |
| | 3 | | 3 | |
| | xa+xb+xc | | ya+yb+yc | |
DC→=[xc− |
| ;yc− |
| ] |
| | 3 | | 3 | |
| | xa+xb+xc | | ya+yb+yc | |
DA→+DB→+DC→[(xa+xb+xc−3 |
| ;ya+yb+yc−3 |
| ]=0→ |
| | 3 | | 3 | |
27 mar 23:02
Blue: Dziękuję Wam
28 mar 18:20
Blue: A mógłby jeszcze ktoś powiedzieć mi czy to zadanie 2 jest ok?
28 mar 18:20
YushokU: Hmmm.. zaraz sprawdzę i przy okazji pokażę dobry sposób na zadanka tego typu
28 mar 19:20
YushokU:

| | 4 | | 3 | | 1 | |
Wykaż, że jeżeli A,B są podzbiorami Ω oraz P(A)< |
| , P(A∪B)> |
| , to P(A∩B')< |
| . |
| | 7 | | 8 | | 5 | |
Z schematu widzimy, że:
P(A∩B')=P(A\B)
P(A\B)=P(A)−P(A∪B)
Znak daję na logikę
Ja bym tak to zrobił. W twoim rozwiązaniu ja nie do końca widzę, co się tam dzieje i skąd to
się bierze, ale tak to już czasem z kombinatoryką i prawdopodobieństwem jest

No i masz
literówkę w zapisie.
28 mar 19:36
28 mar 20:39
Blue: A no tak , mam literówkę rzeczywiście, ale to niechcący

Ale ogólnie to dobrze myślałam
28 mar 21:25
YushokU: Jasne, że źle

Potem już sobie tylko to kopiowałem i mi się powieliła
28 mar 21:58
YushokU: Swoją drogą, to mam identyczne rozwiązania jak na zadania.info, niemalże co do słowa

Obydwa
28 mar 22:01