matura
PuRXUTM:

Udowodnij że jeżeli punkt D jest środkiem ciężkości trójkąta ABC, to DA→ + DB→+DC→=0→
coś próbowałem kombinować ale nic nie wyszło...
6 gru 21:39
Andrzej: Środek ciężkości dzieli każdą środkową w stosunku 2 : 1 licząc od wierzchołka,
czyli |CD| = 2|DG|,
a pisząc wektorami
CD→ = 2DG→, ale CD→ = −DC→
czyli DC→ + 2DG→ = 0→
G to środek boku AB, czyli GA→ + GB→ = 0→
DA→ = DG→ + GA→
DB→ = DG→ + GB →
więc Twoja suma to:
(DG→ + GA→) + (DG→ + GB→) + DC→ =
= 2DG→ + DC→ = 0→
6 gru 22:07
PuRXUTM: dzięki wielkie
6 gru 22:11