b.: Podzielmy W przez (x+a):
W(x) = I(x)*(x+a) + R
gdzie I(x) -- iloraz, R-- reszta (tutaj jest wielomianem stałym, bo dzielimy przez
wielomian stopnia 1).
Czyli mamy mieć R=a
W(x) = I(x)*(x+a) + a
No to wstawmy x=-a, dostaniemy
W(-a) = I(-a)*0 + a = a
-a
3-4a
2-a+4 = a
-a
3-4a
2-2a+4 = 0
czyli trzeba znaleźć niewymierne pierwiastki wielomianu
P(x)=-x
3-4x
2-2x+4.
To można przypuszczalnie zrobić szukając najpierw pierwiastków całkowitych itd..., zobacz
np. tutaj:
133
Obawiam się, że P nie ma pierwiastków całkowitych -- sprawdź dokładnie, czy dobrze
przepisałaś przykład (wielomian W, dwumian, resztę).