matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż, ze ciąg jest geometryczny
asia:
W pewnym ciągu suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem S
n
=5(2
n
−1). Wykaż, że jest to ciąg geometryczny.
a
n+1
Próbuję to rozwiązać w ten sposób, że
= const
a
n
Problem pojawia się przy wyznaczeniu a
n
, wychodzi mi coś takiego a
n
=S
n
−S
n−1
=5(2
n
−1)−5(2
n
*2
−1
−1)
26 mar 07:13
Frost:
1
5
a
n
=5(2
n
−1−2
n
*
+1)=
*2
n
2
2
a
n+1
=S
n+1
−S
n
=5(2
n
*2−1)−5(2
n
−1)=5(2*2
n
−1−2
n
+1)=5*2
n
a
n+1
5
2
n
2
1
=
=
a
n
5*2
n
2
26 mar 08:14
Qulka:
https://matematykaszkolna.pl/forum/286127.html
26 mar 09:27
daras:
ciągle przeraża mnie to marnotrawstwo sił i środków do..
26 mar 09:48
asia:
Dziękuję bardzo Frost
26 mar 10:15
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick