krótkie
3rdpitch: Zadanko na pół minutki.

Miałem w poleceniu udowodnić, że ciąg jest geometryczny. Obliczyłem już a
n+1 i a
n
a
n+1 = 4(5*5
n−1)−4(5
n−1)
| | 1 | |
an = 4(5n−1) − 4( |
| *5n−1) |
| | 5 | |
Nie wiem jak dalej policzyć a
n+1 − a
n, mam braki z działań na potęgach.
25 mar 22:26
3rdpitch: oczywiście ma tu być dzielenie an+1/an, a nie odejmowanie
25 mar 22:28
25 mar 22:48
Ja: podaj postać an=...
25 mar 22:48
3rdpitch: przecież wiem to i podałem wszystko co potrzebne, po prostu nie potrafię tego podzielić
25 mar 23:17
Eta:
Podaj z treści zad. wzór ciągu a
n= ...... to pogadamy
26 mar 00:36
3rdpitch: Suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn=4(5n−1) Udowodnij, że ciąg an jest ciągiem
geometrycznym. Podaj jego wzór ogólny.
26 mar 01:08
Qulka:
an+1 = 16•5n
an = 16•5n/5
q=5
26 mar 01:12
Eta:
| | 1 | | 4 | |
an=Sn−1−Sn = 4( |
| *5n−1)−4*5n+4= |
| *5n−4*5n= 16*5n−1 |
| | 5 | | 5 | |
a
n=6*5
n−1
a
1=16, q= 5
26 mar 01:15
Qulka: Etuś już idę spać <meliska>

<mięta>
26 mar 01:18
Qulka: czemu Ci się nie podoba dzielenie?
26 mar 01:19
Eta: 
i <pigwa>
26 mar 01:19
Qulka: naleweczka z pigwy bardzo dobra i zdrowa rzecz
26 mar 01:21
26 mar 01:21
Qulka: a to nie to samo

jaka różnica czy kreska ułamkowa prosta czy skośna
26 mar 01:24
Eta:
Ja lubię proste kreski
26 mar 01:29
Eta:
Fizycy lubią takie ...km/h
26 mar 01:30
Qulka: ja jestem chemikiem

w dodatku leniwym

a prosta kreska wymaga dodatkowych 4 kliknięć
26 mar 01:33
Eta:

Dobrej nocki
26 mar 01:37
Qulka: 
wzajemnie
26 mar 01:38
26 mar 09:27