.
Ostii: Suma logarytmów dziesiętnych trzech pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego (an) jest równa 3,
a suma wyrazu drugiego i trzeciego wynosi 11. Oblicz log a100
25 mar 23:21
Qulka: pierwszy = 100 drugi = 10 trzeci =1
q=1/10
loga100 = −97
25 mar 23:26
Ostii: Gdyby można było jakoś bardziej opisać bo z ciągów jestem słaby i chciałbym poznać metodę
25 mar 23:27
Qulka: lga+lgar +lgar2 = lg(a3r3) = 3lgar =3 więc lgar=1 zatem ar=10 to jest drugi wyraz
25 mar 23:28
25 mar 23:29
Ostii: dziękuję
25 mar 23:34