Oblicz całkę
ANIA: ∫ x3x8 + 1 =
W liczniku: x3
W mianowniku: x8 + 1
25 mar 08:55
J:
| | x2*x | |
= ∫ |
| dx = ... podstaw: x2 = t , 2xdx = dt |
| | x8+1 | |
25 mar 08:59
J:
| | 1 | | t | |
dostaniesz : |
| ∫ |
| dt = .. .teraz podstawienie: t2 = u , 2tdt = du |
| | 2 | | t4 + 1 | |
i wychodzisz na całkę elementarną
25 mar 09:03
Mariusz: t=x4
dt=4x3dx
25 mar 09:03
J:
| | 1 | | 1 | |
... albo jeszcze szybciej: x4 = t , 4x3dx = dt ... = |
| ∫ |
| dt |
| | 4 | | t2 + 1 | |
( całka elementarna )
25 mar 09:06
ICSP: Panie
Mariuszu mógłbym mieć pytanie ?
25 mar 09:20
J:
Czyżby coś nie tak ?
25 mar 09:22
ICSP: Chodzi mi o inny post
25 mar 09:24
Mariusz: ICSP o co chodzi jaki to post ?
25 mar 18:24
25 mar 18:30
Mariusz: Podstawienie trygonometryczne ?
Jak wygląda wzór na cosinus kąta potrojonego ?
25 mar 18:46
ICSP: cos3x = 4cos3x − 3cosx
25 mar 18:48
Mariusz: No właśnie , nie przypomina ci on postaci równania ?
Gdy wstawisz do równania y=ucos(theta) to wyznaczysz takie u
aby równanie przypominało ten wzór
25 mar 18:56
ICSP: y
3 + py + q = 0
podstawiamy y = u cos(θ)
u
3 cos
3(θ) + pu cos(θ) + q = 0 \\ 4cos
3x − 3cosx
u
3 = 4α
pu = −3α
3u
3 = 12α
−4pu = 12α
3u
3 + 4pu = 0
u(3u
2 + 4p) = 0
u = 2 *
√−p/3
Czyli takie podstawienie sprowadza mi równanie do postaci:
cos(3θ) = q
1
które jest równaniem trygonometrycznym i rozwiązuje je znanymi sposobami ?
25 mar 19:19
Mariusz: Teraz obliczasz θ przykładając funkcję odwrotną do cosinusa
Z okresowości cosinusa będziesz miał trzy rozwiązania
25 mar 20:25
ICSP: Już chyba rozumiem. Biorąc równanie : x
3 − 21x + 20 = 0 podstawiam x = 2
√7 cos(θ) i dostaje
:
8 * 7 *
√7 cos
3(θ) − 21 *2 *
√7 cos(θ) + 20 = 0
| | −10 | |
4cos3(θ) − 3cos(θ) = |
| |
| | 7√7 | |
| | | | 2 | |
θ = |
| + |
| kπ . k = 0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
| | | | 2 | |
x2 = 2√7 * cos[ |
| + |
| π] |
| | 3 | | 3 | |
| | | | 4 | |
x3 = 2√7 * cos[ |
| + |
| π] |
| | 3 | | 3 | |
Czy może istnieje jeszcze jakiś sposób aby to uprościć ?
25 mar 21:42
Mariusz: Możesz jeszcze usunąć niewymierność z mianownika
Czasami udaje się obliczyć wartość funkcji odwrotnej do trygonometrycznej
ICSP bawiłeś się geogebrą ?
Chciałem zilustrować twierdzenie Talesa i potrzebuję konstrukcji prostej równoległej
Znalazłem w sieci jedną z konstrukcji ale po dodaniu suwaków dla pewnych wartości proste
przestają być równoległe
Dałem zadanie na forum i PW jak zwykle mi je zaspamował
w przeciwieństwie do J który całkiem nieźle odpowiedział w temacie o trójkącie
25 mar 22:21
ICSP: Nie miałem jeszcze przyjemności bawić się geogebrą. Może Godzio coś o niej wie.
Dzięki za pomoc z tymi wzorami.
25 mar 22:54
Mariusz: Zauważ że po skorzystaniu z liczb zespolonych otrzymałbyś pierwiastki w tej samej postaci
Jeśli nie znamy liczb zespolonych trzeba zacząć rozwiązywać bez trygonometrii i dopiero gdy
równanie kwadratowe nie ma pierwiastków rzeczywistych to korzystamy z trygonometrii
(chyba że od razu potrafisz ocenić liczbę pierwiastków rzeczywistych)
Przed zastosowaniem podstawienia trygonometrycznego dobrze jest sprawdzić czy nie można
jakichś wzorów skróconego mnożenia użyć
25 mar 23:32
ICSP: Znam jeszcze wyróżnik dla równania x
3 + pq + q = 0. Za pomocą jego znaku mogę łatwo wychwycić
ilość pierwiastków
26 mar 16:11