qqq
maestro: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x , spełniające równanie
cosx + sin 3x = sin x+ cos3x
czy taka metoda jest poprawna?
cosx + sin3x = sin x+ cos3x
sin3x = sinx + 1 − 2sin
2x
2sin
2x + sin3x − 1 = 0
sinx = t
2t
2 + t − 1 = 0 , delta itd
24 mar 16:45
ZKS:
Zaproponuje takie rozwiązanie
cos(x) + sin(3x) = sin(x) + cos(3x)
| | 1 | |
sin(3x) − cos(3x) = sin(x) − cos(x) / * |
| |
| | √2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
sin(3x) * |
| − |
| * cos(3x) = sin(x) * |
| − |
| * cos(x) |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| | π | | π | |
sin(3x − |
| ) = sin(x − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Dokończysz?
24 mar 16:53
maestro: jasne.
A czy ta moja metoda jest poprawna czy odpada?
24 mar 17:03
ZKS:
Nic nie rozumiem z Twojego zapisu niestety.
24 mar 17:32
czesiek: maestro twoja metoda jest zła ponieważ sinx≠sin3x
24 mar 17:38
Maciek: Spory odkop, ale już nie chciałem zakładać nowego tematu. Mam pytanie co do rozwiązania
| | 1 | |
ZKS. Dlaczego pomnożył on równanie przez |
| ? |
| | √2 | |
7 maj 01:14
Qulka: bo to inaczej
√2 / 2 czyli sin 45° oraz cos45° żeby zwinąć do wzoru
1543
7 maj 01:17
Maciek: Juz rozumiem. Dziękuję!
7 maj 01:35