równanie prostej. pole trapezu
hola: 1. napisz równanie prostej
rownoleglej do prostej o rownaniu −3+y−4=0 i przechodzacej.przez punkt P=(−1,−4)
2. postawy trapezu rownoramiennego mają.długości 4cm i 6cm,a cosinus kąta ostrego trapezu jest
równy 1/2.oblicz pole trapezu
Proszę pomóżcie mam to na zaliczenie n jutro
23 mar 21:52
kyrtap: serio?
23 mar 21:52
Janek191:
Popraw wzór prostej

brakuje pewnie x ?
23 mar 21:53
oooo1234: Tak −3x
23 mar 21:55
hola: −3x+4−y=0
23 mar 21:57
Janek191:
To znowu coś nowego

Czy tak ma być
− 3 x + y − 4 = 0 ?
23 mar 22:03
oooo1234: Tak mas rację.. Przepeaszam ale.mecze.się nad zadaniami.juz.2godzine, i ju.mi si wszystko było
:.d
23 mar 22:09
Janek191:

− 3x + y − 4 = 0
− 3 x + y + c = 0 − równanie prostej równoległej do danej
P = ( − 1, − 4)
Wstawiam (−1) za x oraz ( − 4) za y :
− 3*( − 1) − 4 + c = 0
3 − 4 + c = 0
− 1 + c = 0
c = 1
−−−−
Odp. − 3 x + y + 1 = 0
=================
Patrz też na rysunek
23 mar 22:15
oooo1234: Dziękuję
A to.2 jeszcze,bardzo bym prosiła
23 mar 22:21
23 mar 22:25
Janek191:

a = 6 cm
b = 4 cm
Mamy
x + 4 + x = 6
2 x = 2
x = 1
| | 1 | | 1 | |
cos α = U{x}[c} = |
| = |
| ⇒ c = 2 |
| | c | | 2 | |
więc
h
2 = c
2 − x
2 = 2
2 − 1
2 = 4 − 1 = 3
h =
√3
−−−−−
Pole trapezu
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*( 6 cm + 4 cm )*
√3 cm = 5
√3 cm
2
=============================================
23 mar 22:34