ciąg
maggiewild: Liczby 2,x,9x są odpowiednio pierwszym, trzecim i piątym wyrazem ciągu geometrycznego. Wtedy
A) x = 18 B) x = 9 C) x = −6 D) x = 12
o jakieś naprowadzenie prosze
23 mar 16:12
23 mar 16:20
23 mar 16:22
maggiewild: czyli że będzie B) x=9 ?
23 mar 16:29
5-latek: Nie liczylem ale
jesli x=9 to bedzie taki ciag 2, 9 , 81
| | a2 | | 9 | |
sprawdzamy q= |
| = |
| = 4,5 |
| | a1 | | 2 | |
| | a3 | | 81 | |
q= |
| |
| = 9 masz ten sam iloraz q ? (czyli ? |
| | a2 | | 9 | |
23 mar 16:32
maggiewild: czyli źle ale teraz wyszło, będzie x=18
23 mar 16:41
5-latek: Ja Cie przepraszam ale wprowadzilem Cie w blad
Nie wiem dlaczego przeczytalem ze to sa kolejne wyrazy ciagu a nie 1 3 i 5 (chyba przez rutyne
23 mar 16:52
maggiewild: czyli jak teraz?
23 mar 17:13
5-latek: I w pewnym momencie zauwazylem ze cos jest nie tak.
Podsatwmy x=9 to bedzie skonczony ciag gdzie a
1=2 a
3= 9 i a
5= 81
| | a3 | | 9 | | 9 | | 3 | | 3 | |
|
| =q2 to |
| = q2 to q=√ |
| = |
| lub q= − |
| |
| | a1 | | 2 | | 2 | | √2 | | √2 | |
| a5 | | 81 | |
| = q2 to |
| }= q2 to q=3 a takze q=−3 |
| a3 | | 9 | |
czyli x=9 nie jest wyrazen tego ciagu
Dla x=18
a
1=2 a
3= 18 ia
5= 162
| a3 | |
| =q2 to q2= 9 to q=3 a takze q=−3 |
| a1 | |
| a5 | |
| =q2 to q2= 9 to q=3 a takze q=−3 (czyli bingo |
| a3 | |
Sprawdz pozostale
23 mar 17:24