matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jednokładność
błagam o pomoc :
znajdź obraz punktu a(0,0) w jednokładności o środku o(−2,−3) i skali k (−2)
22 mar 15:17
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/902.html
22 mar 15:19
błagam o pomoc :
a mógłby ktoś to mi wytłumaczyć? bo kompletnie tego nie umiem ;c
22 mar 15:22
Mila:
Z definicji jednokładności: OA'
→
=k*OA
→
⇔OA'
→
=(−2)*OA
→
OA
→
=[2,3] OA'
→
=(−2)*[2,3]=[−4,−6] O=(−2,−3)→T
[−4,−6]
⇒A'=(−2−4,−3−6)=(−6,−9) Albo możesz porównać wsp. wektorów (−2)*OA
→
i OA' OA'
→
=[x+2,y+3] [x+2,y+3]=[−4,−6] x+2=−4 y+3=−6 x=−6 y=−9 A'=(−6,−9)
22 mar 18:06
błagam o pomoc :
bardzo dziękuje
22 mar 19:17
Mila:
22 mar 20:25