Proszę o rozwiązanie
Marlenka: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 30 stopni, a wysokość poprowadzona z
wierzchołka kąta prostego jest równa 3. Oblicz długości przyprostokątnych
22 mar 12:46
5-latek:

I wszystko jasne
22 mar 12:51
Marlenka: z właśności trójkąta prostokątnego o katach 30,60,90 stopni, tak?
22 mar 12:56
5-latek: Tak
22 mar 13:14
Marlenka: to h=3√3, a=6, c=3 tak czy inaczej?
22 mar 13:35
5-latek: Przeciez h=3 to dlaczego piszesz h=3√3 ?
22 mar 13:41
ewcia: ale z własności trójkąta prostokątnego o takich kątach to h powinno wynosić 3√3
22 mar 13:43
22 mar 13:46
Marlenka: no to wyszło mi że a=2√3, h=3 ale b mi nie wychodzi bo z obliczeń wychodzi √3
22 mar 14:01