ciagi
domi17:
2.dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=3/ n+5. Wykaz ze istnieja trzy dowolne kolejne wyrazy
tego ciagu tworzace ciag geometryczny.
3.W ciagu arytmetycznym suma wyrazu drugiego i piatego jest rowna( −7)a suma kwadratow wyazow
dziewiatego i trzeciego jest rowna 404. Oblicz pierwszy wyraz i roznice tego ciagu.
22 mar 12:41
22 mar 12:44
domi17: No prosze zlitujcie sie:(( napiszcie prosze oblicznia ja naprawde dojde co i jak naucze sie.
Nie kest tak ze musisz mnie ciagnac za nos zebym cos napisala wzor np. Na 30 zadan mam z 4
zadaniami problem wiec prosze
22 mar 13:00
5-latek: Otoz kolezanko to nieprawda to co piszsesz
Z tamtymi tez masz problem bo nie znasz wlasciwosci ciagow
Zdanie nr 2
| | 3 | |
an= |
| to jest wzor ogolny tego ciagu |
| | n+5 | |
Masz 3 kolejne wyrazu teraz z wlasciwosci ciagu geometrycznego
a
22= a
1*a
2
| | 3 | | 1 | | 3 | |
to ( |
| )2= |
| * |
| sprawdz to jesli to prawda to 3 kolejne wyrazy tego |
| | 7 | | 2 | | 8 | |
ciagu tworaza ciag geometryczny
22 mar 13:13
J:
Cześć
małolat 
.. .to nie muszą być pierwsze trzy wyrazy
22 mar 13:17
5-latek: Witam
J 
Masz racje
| | 3 | | 3 | | 1 | |
No to policzmy a4= |
| = |
| = |
| no to ztej samej wlasnosci |
| | 4+5 | | 9 | | 3 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | |
( |
| )2= |
| * |
| sprawdzic czy to prawda . |
| | 8 | | 7 | | 3 | |
22 mar 13:22
Justynka2106: A z 3 zadaniem jak bd:(
22 mar 13:28
Justynka2106: jezu sory znow nie ten post
22 mar 13:29
domi17: okej Chyba czaje a zadanie 3 jak trzeba zrobic
22 mar 13:31
5-latek: zadanie nr 3
a2= a1+r
a5= a1+4r
wiec a2+a5=−7 to a1+r+a1+4r=−7 to 2a1+5r=−7
Teraz
a9= a1+8r
a3= a1+2r to a92= (a1+8r)2 a a32= (a1+2r)2
wiec (a1+8r)2+(a1+2r)2=404
wiec masz do rozwiazania uklad rownan
{2a1+5r=−7
{(a1+8r)2+(a1+2r)2=404
22 mar 13:37
J:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
zad 2) ( |
| )2 = |
| * |
| ... i teraz liczymy n  |
| | n+5 | | n+4 | | n+6 | |
22 mar 13:50
domi17: O boziu:(
22 mar 13:53
5-latek: Zadne Boziu
Pare munut liczenia
(n+5)2= n2+10n+25
(n+4)(n+6)= n2+6n+4n+24= uporzdakuj to
a 32= ile ?
Teraz sprawdz czy L=P
22 mar 14:04
J:
z tego równania oblicz: n
22 mar 14:06
5-latek: J obliczyc n to nie problem
Pytanie tylko po co ?
Potraktuj to pytanie powaznie
22 mar 14:14
J:
żeby pokazać,że dla obliczonego n , trzy kolejne wyrazy tworzą ciąg geometryczny
22 mar 14:17
domi17: Ale ja mowie boziu z tym 3 zadaniem z ukladem rownan wszystko rozumiem do tego momentu
22 mar 14:17
5-latek: Tak wlasnie pomyslalem

No to niech kolezanka policzy
22 mar 14:19
domi17: Nie wiem co pierwsze wyznaczyc Z rownania zeby podstawic do 2
22 mar 14:23
5-latek: Nie wiem czy dobra sugestia ?
Ale moze najpierw uporzadkuj to drugie rownanie
Potem wyznacz np a1 z 1 rownania i wstaw do drugiego
22 mar 14:29