dany jest ciag arytm o pierwszym wyrazie rownym -6 i roznicy 5. Oblicz ile pocz
domi17: Pomozcieee:(
1.dany jest ciag arytm o pierwszym wyrazie rownym −6 i roznicy 5. Oblicz ile poczatkowych
wyrazow daje w sumie 65?
2.dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=3/ n+5. Wykaz ze istnieja trzy dowolne kolejne wyrazy
tego ciagu tworzace ciag geometryczny.
3.W ciagu arytmetycznym suma wyrazow drugiego i piatego jest rowna( −7)a suma kwadratow wyazow
dziewiatego i trzeciego jest rowna 404. Oblicz pierwszy wyraz i roznice tego ciagu.
21 mar 20:47
Janek191:
z.1
a
1 = − 6
r = 5
a
n = a
1 + ( n −1)*r = − 6 + ( n −1)*5 = − 6 + 5 n − 5 = 5 n − 11
S
n = 0,5*( a
1 + a
n}*n = 0,5*( − 6 + 5 n − 11)*n = 0,5*( 5 n − 17)*n = 65 / * 2
( 5 n − 17)*n = 130
5 n
2 − 17 n − 130 = 0
Δ = 289 − 4*5*(−130) = 289 + 2 600 = 2 889
Błędne dane
21 mar 20:54
5-latek: Pytanie:
czy problem jest ze wzorami czy z rachunkami ?
21 mar 20:56
Janek191:
z.3
a2 + a5 = − 7
(a9)2 + (a3)2 = 404
−−−−−−−−−−−−−−−−
a1 + r + a1 + 4r = − 7
2 a1 + 5 r = − 7
2 a1 = − 7 − 5 r
a1 = −3,5 − 2,5 r
( a1 + 8 r)2 + ( a1 + 2 r)2 = 404
( − 3,5 − 2,5 r + 8 r )2 + ( − 3,5 − 2,5 r + 2 r)2 = 404
( 4,5 r − 3,5)2 + ( − 3,5 − 0,5 r)2 = 404
20,25 − 31,5 r +12,25 r2 + 12,25 + 3,5 r + 0,25 r2 = 404
12,5 r2 − 28 r + 32,5 = 404 / * 2
25 r2 − 56 r + 65 − 808 = 0
25 r2 − 56 r − 743 = 0
Δ = 3 136 + 74 300 = 77 436
Błędne dane .
21 mar 21:06
Janek191:
Według mnie źle przepisano treść zadań , bo nic nie wychodzi
21 mar 21:07
domi17: Jezu slepa

2. dany jest ciag o wyrazie ogolnym an=3/ n+5. Wykaz ze nie istnieja trzy dowolne
kolejne wyrazy tego ciagu tworzace ciag geometryczny.
21 mar 21:18
domi17: 3.W ciagu arytmetycznym suma wyrazu drugiego i piatego jest rowna( −7)a suma kwadratow wyrazów
dziewiatego i trzeciego jest rowna 404. Oblicz pierwszy wyraz i roznice tego ciagu. − teraz
na pewno jest dobrze
21 mar 21:21
5-latek: Nie krzycz Jezu tylko zapozanj sie wlasnosciami ciagu arytmetycznego i geometrycznego (a
konkretnie jakie wlasnosci posiadaja 3 kolejne wyrazy w tych ciagach
21 mar 21:24
justynka2106: hehe nie krzycze

tylko jakos tych zadan nie umiem zrobic
21 mar 21:26
justynka2106: oj sorka zle kliknelam

to nie do mnie " Nie krzycz" xd te zadania sa zaraz pod moimi. Mi tez
pomozcie pliska tez mam ciagi

spr we wt
21 mar 21:33
domi17: Niee

chodzilo mi o to ze teraz na pewno jest dobrze przepisane, ale pomzocie mi bo nie umiem
twgo zrobic,Niby umiem zaleznosci i wszystko ale no kurcze tyc zadan nie kumam prosze o
rozeiazanie i wytlumaczenie
21 mar 21:35
5-latek: zadanie nr 1 .
Co masz dane ? wypisz
21 mar 21:40
domi17: a1=−6
r=5
Ale nie kumam tego ile poczakotkowych wyrazow daje 65
21 mar 21:42
5-latek: Oj żabciu (nie kumam
To znaczy tylko tyle co Ile tych wyrazow nalezy dodac do siebie aby suma ich wartosci dala 65
. Mozesz to policzyc na piechote bo a1= −6 i r=5 to a2= a1+r= −6+5=−1 to
a1+a2=−6+(−1)=−7 a3= a1+2r=−6+10=−4 to a1+a2+a3= −6+(−1)+4= −3 i tak dalej az
dostaniesz w sumie 65 i policzysz ile tych wyrazow bylo
Ale mozna prosciej skoro suma to 65 wiec zew zoru na sume Sn pocztkowych wyrazow w ciagu
arytmetycznym wyliczymy n
Napisz jaki jest to wzor
21 mar 21:54
5-latek: Oczywiscie a3=4 a nie (−4)
21 mar 21:56
domi17: Sn=a1+an/2 * n
21 mar 22:15
5-latek: Dobrze
Teraz napisz czemu jest rowny wyraz an (wzor ogolny
21 mar 22:17
domi17: an = a+1 (n−1)*r
21 mar 22:19
5-latek: a
n=a
1+(n−1)*r
Teraz
Teraz do wzoru S
n wstawiamy a
n= a
1+(n−1)*r
napisz teraz jak bedzie wygladal tez wzor po uporzedkowaniu
21 mar 22:26
domi17: No dokladnie i wychodzi mi tak ze nie moge pierwiastka z delty otrzymac .
Sprobowalam z innym przykladem
a1=−6 i r=3
Analogincznie delta wychodzi 225+ 1560
no i tak samo po dodaniu pierwiastka nie ma z tej liczby
21 mar 22:33
domi17: no to po uporzadkowaniu an = 5n−11?
21 mar 22:37
domi17: Delta : 5n
2 −17n−130
no i nie wychodzi

17
2 −4*5*(−130)= 289+ 2600= 2889 no i pierwiastek nie ma z delty
21 mar 22:45
5-latek: Po uporzedkowaniu wzor ten bedzie wygladal tak
130= −12+5n
2−5n
To rownanie nie ma rozwiazan w liczbach natutralnych wiec sprawdz tresc
21 mar 22:52
domi17: No i po uporz bd tak 5n
2−17=130 /−130
5n
2−17−130= 0 i nie na rozwiazania tak jak mowisz
I na 100 % tresc zadania jest taka jak napisalam sprawdzalam jeszcze dokladnie z 10 razy nw

moze blad jest w zbiorku ( mam kserowke)
21 mar 22:56
domi17: −17n*
21 mar 22:57
5-latek: Po pierwsze po uporzadkowaniu nie bedzie tak 5n2−17=130 bo −12 −5n ≠−17 wiec nalezy
pocwiczyc rachunki tylko jak ?
21 mar 23:00
Mila:
Witaj 5−latek, grypka przeszła?
21 mar 23:01
5-latek: Witaj
Milu 
pozdrawiam
mam jeszcze do 25.03. chorobowe (bylem jeszce wczoraj u lekarza
21 mar 23:06
domi17: an = a1 + ( n −1)*r = − 6 + ( n −1)*5 = − 6 + 5 n − 5 = 5 n − 11
Sn = 0,5*( a1 + an}*n = 0,5*( − 6 + 5 n − 11)*n = 0,5*( 5 n − 17)*n = 65 / * 2
( 5 n − 17)*n = 130
Z tego wyszlo −17n
nw juz sie gubie
21 mar 23:08
5-latek: Milu po Świetach Wielkanocnych wracam do Anusiaka ( bo sie znowu rozdrabniam
21 mar 23:09
5-latek: Twoje obliczenie jest dobre (post 20:38
Ja (−12) nie pomnozylem przez n i stad u mnie blad
21 mar 23:14
5-latek: Sprawdzilem dla sumy 56 tez kicha
Musza byc inne dane na bank
21 mar 23:17