styczna do wykresu funkcji w punkcie
vdmath: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
| | x3 | |
Funkcja f określona wzorem f(x)= |
| dla x≠1. Prosta o równaniu x=−2 przecina wykres |
| | x+1 | |
funkcji f w punkcie P. Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P.
22 mar 10:40
5-latek:

To jest wykres tej funkcji
Skoro asymtota pionowa to x=−1 to x=−2 nie bedzie przecinac tego wykresu
Ale prosta x=2 juz przecina
22 mar 10:47
ICSP:

a to jest wykres funkcji w troszkę mniejszej skali. Jak widać na tym rysunku prosta x = −2
przecina już wykres funkcji f
22 mar 10:50
5-latek: Czesc
ICSP 
Jak to rozdzielczosc wplywa na wynik

Dawniej bym go robil na papierze milimetrowym
22 mar 10:54
ICSP: 
Wzór na styczną w punkcie x
0 :
y − f(x
0) = f'(x
0)(x − x
0)
Wystarczy podstawić do wzoru.
22 mar 10:56
vdmath: Zakładając, że jest w takim razie błąd w zadaniu i przyjmując, że prosta ma równanie x=2, to
jak to rozwiązać?
22 mar 11:05
vdmath: f'(−2)=6
f(−2)=8
P(−2,8)
y=6(x+2)+8=6x+20
niestety w odpowiedziach jest y=−4x, dlatego proszę o pomoc
22 mar 11:08
5-latek: Ale w poscie 10:50 widzisz ze przecina go (po zmniejszseniu rozdzielczosci
Masz przeciez napisany wzor to licz
| | (−2)3 | |
f(−2)= |
| =....... |
| | −2+1 | |
f'(x)= policz
potem policz pochodna dla x=−2
Wstawiaj dane do wzoru i final
22 mar 11:11
vdmath: policzyłam dla −2
f(−2)=8
f'(−2)=6
wstawiłam do wzoru i wyszło 6x+20, a nie jak w odpowiedziach y=−4x
22 mar 11:12
22 mar 11:16
vdmath: | | x2(x+3) | |
czyli f'(x)= |
| |
| | (x+1)2 | |
f'(−2)=4
y=4x+16
i nadal nie

co jeszcze robię źle?
22 mar 11:21
5-latek: Zle liczysz pochodna
22 mar 11:26
22 mar 11:29
vdmath: Eureka. Wyszło

Dzięki wielkie. Jeszcze muszę posiedzieć nad pochodnymi
22 mar 11:31
5-latek: teraz licz f'(−2)
22 mar 11:32
5-latek:
22 mar 11:33