.
Ostii: Jeszcze jedno

dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych
a) f(x)=log(mx
2−4x+m+3)
22 mar 00:06
Qulka: jak w nawiasie jest zawsze dodatnie
22 mar 00:08
Ostii: w odp mam m>1
22 mar 00:11
Ostii: Dałem żałożenie że b>0 co dalej jak mi wyjdzie delta z m?
22 mar 00:23
Ja: ⇔Δ<0 ia>0⇔16−4m2−12m<0 i m>0⇔
22 mar 00:26
Qulka:

Δ<0 i m>0
16−4m
2−12m<0
m
3+3m−4>0
Δ
m=25 potem m
1=−4 i m
2=1
i wężyk
22 mar 00:27
Qulka: i m>1 jako wynik
22 mar 00:28
Ja: mała poprawka − bład w przepisywaniu m2 a nie m3
22 mar 00:29
Ostii: dlaczego a>0?
22 mar 00:36
Qulka: bo mają być zawsze dodatnie więc parabola musi być uśmiechnięta
22 mar 00:37
22 mar 00:38
Ostii: Dziękuję
22 mar 00:42