Odejmowanie logarytmów. (wlasciwy post)
Andrew: Oblicz log
16 2
√2 − 3
2log53
Zakoduj cyfrę jedności i pierwsze dwie cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego
wyniku. Wynik: 462.
Korzystałem ,ze wzorow na zmiane podstawy i doszedlem do ladnego wyniku, ale niestety nie
pokrywa sie z tym wlasciwym

Prosze o pomoc.
21 mar 21:07
5-latek: Bylo wczoraj to zadanie
Janek 191 to rozwiazal wiec poszukaj
21 mar 21:09
21 mar 21:17
5-latek: Nie sprawdzalem ale jako uczen liceum powinienes o tym wiedziec ze odejmnowanie nie jest
przenienne tak jak dodawnie .
| | 3 | | 3 | |
wiec nie 25− |
| tylko |
| −25 |
| | 8 | | 8 | |
wiec zamiast robic takie miny wroc do podstaw
21 mar 21:21
Andrew: A jaki wplyw na wynik ma znak w tym przypadku? Zaden.
21 mar 21:52
5-latek: Z tego co widze to bedziesz pisal mature
Nie chce sie znowu narazic na krytyke to nie napiszse CI zebys wrocil do szkoly podstawowej
| | 3 | | 2 | |
25− |
| = 24 |
| czyli (+) |
| | 8 | | 8 | |
| 3 | | 5 | |
| −25= −24 |
| czyli (−) |
| 8 | | 8 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | |
ale |
| = 0,125 to |
| =0,625 czyli −24 |
| = −24,625 cyfra jednosci 4 dwie |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
cyfry po przecinku to?
21 mar 22:11
5-latek: | | 3 | | 5 | |
oczywiscie 25− |
| = 24 |
| (nie ten klawisz nacinalem |
| | 8 | | 8 | |
21 mar 22:13
Andrew: Ok, dziekuje bardzo
21 mar 22:18
5-latek: OK
21 mar 22:18