Liczba (log200)do kwadratu - (log5)do kwadratu jest równa
xyz: Liczba (log200)do kwadratu − (log5)do kwadratu jest równa
21 mar 18:43
Saizou :
skorzystaj we wzorku a
2−b
2=(a+b)(a−b)
a następnie z własności logarytmów
| | x | |
log(xy)=logx+logy oraz log( |
| }=logx−logy |
| | y | |
21 mar 18:46
xyz: Ja logarytmów ni w ząb nie rozumiem, moglabys/moglbys mi cos jeszcze podpowiedzieć ?
21 mar 18:48
Saizou :
przecież już ci wszystko napisałem czego potrzebujesz
21 mar 18:50
5-latek: log200= log(2*100)= masz wzor na to i log2=0,301 a log 100 to wiadmo ile
| | 10 | |
log5= log |
| = masz na to wzor jak policzyc log 2 masz dane a log10 to wiadomo |
| | 2 | |
ile jest
Potem te wyniki do kwadratu i odjac od siebie
A tutaj pomoc z ewzorami
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
21 mar 18:50
xyz: Dalej nie rozumiem
21 mar 18:52
5-latek: Masz do zastosowania 6 i 7 wzor od gory z linku
21 mar 18:53
5-latek: Jesli nie rozumiesz wzorow to idz do swojego nauczyciela niech CI dokladnie wytlumaczy
21 mar 18:55