Rachunek różniczkowy
YushokU: ciągłość funkcji a jej różniczkowalność
Witam,
Mam problem z zadaniem.
Zawsze kiedy trzeba było sprawdzić, czy funkcja ma pochodną w punkcie x
0 należało policzyć
pochodne jednostronne i sprawdzić czy są równe.
A tutaj w odpowiedziach mam inaczej, podejrzewam, że coś źle rozumiem, także proszę o pomoc.
Dana jest funkcja
| | ⎧ | x2−3 dla x≤2 | |
| f(x)= | ⎩ | 12x dla x>2 |
|
Zbadaj czy f jest ciągła w punkcie x
0=2 oraz czy posiada w tym punkcie pochodną
No to wiem, że funkcja jest ciągła, bo granice są równe.
Myślałem, że na tej podstawie mogę powiedzieć, że ma pochodną w tym punkcie, ale jednak nie.
Proszę o wytłumaczenie tego zagadnienia i z góry dziękuję
20 mar 18:46
20 mar 18:48
Mila:
Policzyłeś granice ilorazów różnicowych?
20 mar 19:03
YushokU: Wyszło mi
lim
h→2−=2x+2
Czyli nie są równe, więc nie jest ciągła, dobrze?
Bo jak to h→0+− przyjmę to mi wychodzi symbol nieoznaczony
20 mar 19:09
YushokU: tzn. nie jest różniczkowalna
20 mar 19:10
YushokU: tak? dobrze to, czy nie

Bo nie ukrywam, że trochę nie wiedziałem co tu zrobić.
20 mar 20:06
Mila:
| | f(2+h)−f(2) | | (2+h)3−23 | |
limh→0− |
| =limh→0− |
| = |
| | h | | h | |
| | 8+12h+6h2+h3−8 | | 12h+6h2+h3 | |
=limh→0− |
| =limh→0− |
| = |
| | h | | h | |
=lim
h→0−(12+6h+h
2)=12
20 mar 20:14
YushokU: aaaaa, to na tym to polega.
Dziękuję ślicznie
Milu
20 mar 21:09
5-latek: A ktore robaczywe ?
20 mar 21:31
Mila:
5−latku dla mnie tylko piękne i zdrowe Rubiny.
Jedz jabłka, a będziesz zdrowy.
20 mar 21:40