Twierdzenie Steinera i twierdzenie o dwusiecznej
Jaro:

Zadanie mam następujące: Odcinek padający na bok c jest dwusieczną. Wyraź jego długość za
pomocą a,b,c
Z twierdzenia steinera i o dwusiecznej wyszło mi (oznaczmy szukaną jako d, i załóżmy że d
dzieli c na odcinki x i y) że d=
√ab−xy
mógłby ktoś pomóc, jak wyrazić xy za pomocą a, b, c?
20 mar 16:22
Jaro: pomyliłem nazwiska. Chodziło mi o Stewarta (za dużo fizyki dzisiaj XD ). Z góry przepraszam.
20 mar 16:24
Mila:
Dlaczego nie napiszesz porządnie treści zadania?
Czy chodzi Ci o długość odcinka dwusiecznej?
20 mar 19:08
20 mar 19:16
Mila:

a*b=d
2+x*y
d
2=ab−x*y
Z tw. o dwusiecznej kąta :
x+y=c
=====
b*(c−x)=x*a
b*c−b*x=a*x
b*c=ax+bx
x(a+b)=b*c
| b*c | | a*c | |
d2=a*b− |
| * |
| ⇔ |
| a+b | | a+b | |
| ab*(a+b)2−abc2 | |
d2= |
| |
| (a+b)2 | |
| ab*[(a+b)2−c2] | |
d2= |
| |
| (a+b)2 | |
| ab*(a+b+c)*(a+b−c) | |
d2= |
| |
| (a+b)2 | |
| √ab*(a+b+c)*(a+b−c) | |
d= |
| |
| a+b | |
=====================
20 mar 19:27
pigor: ..., lub niech |∡ACB|=2γ i |AD|=x i
|CD|=d=?, to
P
ΔACD+P
ΔBCD= P
ΔABC ⇒
12bdsinγ+
12dasinγ=
12absin2γ ⇒
| 2ab | | a2+b2−c2 | |
⇒ bd+ad=2abcosγ ⇔ (*)d= |
| cosγ, ale cos2γ= |
| ⇔ |
| a+b | | 2ab | |
| a2+b2−c2 | | (a+b)2−c2 | |
⇔ 1+cos2γ= 1+ |
| ⇔ 2cos2γ= |
| ⇔ |
| 2ab | | 2ab | |
| (a+b−c)(a+b+c) | |
⇔ cos2γ= |
| i 0<γ<12π ⇒ |
| 4ab | |
cosγ=
12√1ab (a+b+c)(a+b−c), stąd i z (*)
d=1a+b√ab(a+b+c)(a+b−c)
21 mar 00:42