całeczki
całki: Rozwiąż całkę:
2* ∫x/(1−x)dx
nie wiem jak zrobić przedział w całce. na dole całki jest 0, a u góry 1/2. mógłby ktoś
rozwiązać krok po kroku?
20 mar 13:39
J:
zacznijmy od cłaki nieoznaczonej:
| | x | | x | | x−1 | | 1 | |
∫ |
| dx = −∫ |
| dx = −∫ |
| dx = −∫dx − ∫ |
| dx = x − lnIx+1I + C |
| | 1−x | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
zatem: 2∫ .... = 2(x − lnIx−1I) + C1 i całkujesz w granicach <0, |
| > |
| | 2 | |
20 mar 13:47
J:
sorry ... uciekł mi minus ... = −2(x + lnIx−1I)
20 mar 13:48
Janek191:
@ J:
Coś zgubiłeś
20 mar 13:51
Janek191:
| | x | | x | | x − 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = − ∫ |
| dx = −∫ |
| dx −∫ |
| dx = ... |
| | 1 − x | | x −1 | | x − 1 | | x −1 | |
20 mar 13:53
całki: no i wyszło mi −2ln1/2 − 1 + 2ln1 ...
20 mar 13:54
całki: i to jest inaczej −2ln1/2 − 1 a powinno wyjśc 2ln2 − 1 ...
20 mar 13:57
J:
nic nie zgubiłem , to skrót myślowy
20 mar 13:58
całki: chyba, ze mozna zapisac ta 1/2 w postaci 2
−1 . i wyedu −1 przechodzi na początek i się
wymnaża z 2 i wyjdzie jak powinno, prawda?
20 mar 13:59
J:
| | 1 | |
wychodzi: −2ln |
| − 1 = −2ln2−1 − 1 = 2ln2 − 1 |
| | 2 | |
20 mar 14:03
całki: tak, teraz się zgadza, dzięki

. przykład się wziął z zadania : losujemy punkt z (0,1) zgodnie
z rozkładem jednostajnym. ten punkt dzieli odcinek na dwie części. policzyć wartość oczekiwaną
stosunku części krótszej do dłuższej. wiesz może skąd się to wzięło?
20 mar 14:04
20 mar 20:54