...
monia7625: x3+7x3+12x=0
20 mar 11:16
J:
wyłącz x przed nawias
20 mar 11:17
20 mar 11:18
monia7625: x(x2+7x2+12)=0
20 mar 11:19
J:
i teraz Δ
20 mar 11:20
monia7625: a nie można dodać żeby było 8x3+12x?
20 mar 11:20
J:
wogóle to popraw treść zadania ... ma być chyba + 7x2
popraw nawias (x2 + 7x + 12) ... i licz Δ
20 mar 11:24
J:
albo: x2 + 7x + 12 = x2 + 3x + 4x + 12 ... i rozłóż na czynniki
20 mar 11:26
monia7625: też o tym myślałam, ale poprawnie zapisałam treść, nie wiem może to błąd nauczyciela a może
rzeczywiście ma tak być, potrafie deltę już wyliczyć ale muszę mieć poprawne równanie, że jest
x2 potem samo x i liczba. w tym zad nie mogę na start tego ułożyć
20 mar 11:29
J:
na 99,9% powinno być : 7x2
20 mar 11:33
monia7625: zmieniając treść wyszło mi x1=−4 x2=−3
20 mar 11:39
J:
dobrze
20 mar 11:40
monia7625: dzieki
20 mar 11:40