Rzucamy trzykrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że : A) szóstka wypa
aaaa182: Rzucamy trzykrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że :
A) szóstka wypadnie co najwyżej 2 razy.
B) ta sama liczba oczek nie powtórzy się dwukrotnie
19 mar 22:35
Janek191:
a) I Ω I = 6
3 = 216
(x,y,z) x,y, z ∊ {1,2,3,4,5}
( 6,x,y) x, y ∊ { 1,2,3,4,5}
(6,6,x) x ∊ ∊ { 1,2,3,4,5}
więc
I A I = 5
3 + 3*5
2 + 3*5 = 125 + 75 + 15 =215
==============
II sposób:
A' − zdarzenie przeciwne do A
A' − " szóstka wypadła 3 razy "
A' = { 6,6,6}
I A ' I = 1
| | 1 | | 215 | |
P(A) = 1 − P( A') = 1 − |
| = |
| |
| | 216 | | 216 | |
20 mar 08:06
Janek191:
b)
Może tak :
I Ω I = 216
(x,y,z) i x,y,z ∊{1,2,3,4,5,6} i x ≠ y ≠ z] lub [ (x,x,x) i x ∊ {1,2,3,4,5,6}]
I B I = 6*5*4 + 6 = 126
| | 126 | | 14 | | 7 | |
P( B) = |
| = |
| = |
| |
| | 216 | | 24 | | 12 | |
===============================
Pytanie − czy ta sama liczba oczek może powtórzyć się trzykrotnie ?
Przyjąłem, że tak.
20 mar 08:28
Janek191:
?
20 mar 09:32
aaaa182: DZIEKI
20 mar 09:37
Jacek: to jest ciekawe, czy potrójne powtórzenie nie zawiera w sobie wszystkich dwukrotnych....to jest
chyba brak w treści zadania, bo powinno być albo "dokładnie nie powtórzy się dwukrotnie", albo
"przynajmniej"
20 mar 09:38
aaaa182: no wlasnie tez mi sie cos w tym zadniu nie zgadza:(
20 mar 09:41
aaaa182: a jak bys rozwiązał to zadanie?
Ile jest liczb trzycyfrowych o cyfrach 1,2,3,8,9 gdzie cyfry 2 i 3 mogą się powtórzyc?
5*42
20 mar 09:45
Jacek: | | | |
to będzie kwestia czy do 6*5*4 jak to ujął Janek191 albo u mnie | *3! (w obu |
| | |
przypadkach to jest tyle samo) dodajemy 6 wariacji składających się z trzech tych samych
wyników: (1,1,1) , (2,2,2)....(6,6,6)
20 mar 09:47
20 mar 09:49