Ktos Pomoze ? Ile jest liczb trzycyfrowych o cyfrach 1,2,3,8,9 gdzie cyfry 2 i 3
aaaa182: Ktos Pomoze ?
Ile jest liczb trzycyfrowych o cyfrach 1,2,3,8,9 gdzie cyfry 2 i 3 mogą się powtórzyc?
19 mar 22:29
kyrtap:
−− −− −− liczba trzycyfrowa
−− −− −− liczb trzycyfrowych zatem jest:
1 1 1 5 * 4 * 3 = 60
2 2 2
3 3 3
8 8
9
19 mar 22:41
Jacek: | | | | | | | | | |
*3!+ | *21* | *2!+ | *22* | *1!+23 =86 |
| | | | | |
19 mar 22:57
kyrtap: Ekspertka Eta lub Mila pokaże gdzie zrobiłem błąd bo pewnie zrobiłem, ech .....
19 mar 23:10
Jacek: Nie za bardzo zrozumiałem Twój schemat − podejście. Moje jest takie, opiszę powyższe człony
sumy:
− wybieram trzy cyfry ze zbioru z którego cyfry się nie mogą powtarzać * permutacja
− wybieram na którym miejscu w liczbie ma się znaleźć jedna z cyfr które należą do zbioru z
którego cyfry mogą się powtarzać, dokonuje obsadzenia tych miejsc licząc na ile sposobów
=wariacji z powtórzeniami, pozostałe miejsca obsadzam ze zbioru {1,8,9}
− analogicznie do poprzedniego, tylko tu wybieram i obsadzam dwa miejsca ze zbioru {2,3}
− ostatni to wariacja z powtórzeniami trzy−wyrazowa z 2 elementowego zbioru {2,3}
19 mar 23:21