styczna
kartezjusz: | | x2+ax+1 | |
Punkt P=(−1,1) nalezy do wykresu funkcji f(x)= |
| gdzie b≠1. Styczna do wykresu |
| | x+b | |
funkcji f, poprowadzona w punkcie P, jest nachylona do osi OX pod katem, ktorego tangens jest
rowny −0,5. wyznacz wartosci wspolczynnikow a i b.
19 mar 21:58
kartezjusz: ponawiam
19 mar 22:19
kartezjusz: pomoze ktos?
19 mar 22:37
pigor: ... , ponieważ
| | (2x+a)(x+b)−(x2+ax+1)*1 | | 2x2+2bx+ax+ab−x2−ax−1 | |
f '(x)= |
| = |
| = |
| | (x+b)2 | | (x+b)2 | |
| | x2+2bx+ab−1 | |
= |
| , to f(−1)= 1 i f '(−1)= − 0,5 ⇒ |
| | (x+b)2 | |
| | 2−a | | 1−2b+ab−1 | | 1 | |
⇒ |
| = 1 i |
| = − |
| ⇒ |
| | b−1 | | (b−1)2 | | 2 | |
⇒ 2−a = b−1 i (b−1)
2= −4b+2ab ⇒ (*)
a= 3−b i b
2−2b+1= −4b+6b−2b
2 ⇒
⇒
3b2−4b+1= 0 i Δ=16−12=4 i
√Δ=2 ⇒ b=
16(4−2}=
13 v b=1,
stąd i z (*)
(a,b)=(83,13) v (a,b)= (2,1) . ...
19 mar 23:17
Pudel: Witam, zdaje się że mam braki w teorii. Skąd wiem że
f '(−1)= − 0,5 ? tj. tangens ?
Mógłby mi ktoś wyjaśnić ?
6 kwi 19:56
6 kwi 22:39
dobry_czlowiek: jest błąd w (b−1)2= −4b+2ab [poniewaz powinno byc (b−1)2=4b−2ab czyli
a= 3−b
(b−1)2=4b−2ab
b2−2b+1=4b−2b*(3−b) ⇒ b2−1=0
b=1 lub b=−1
b=−1 ponieważ b=1 nie nalezy do dziedziny (b≠1)
a= 3−(−1) = 4
a=4
b=−1
18 gru 17:54
janek191:
Pigora już kilka lat nie było na forum
18 gru 18:18