Oblicz
pe qy: Oblicz dla jakich wartości parametrów m i n wielomian W(x) = −64x
3 − mx
2 + nx −27 ma
pierwiastek trzykrotny. Wyznacz ten pierwiastek.
Pomoże ktoś?
19 mar 21:17
Metis: Wzory Viete'a
19 mar 21:29
19 mar 21:30
pe qy: Rozwiń troszkę
19 mar 21:31
Metis: Mila już je załatwiła
19 mar 21:32
pe qy: W jaki sposób mam użyć wzorów Viete'a?
19 mar 21:35
Benny: chodzi o wzory viete'a na wielomian 3 stopnia, których nie ma w podstawie liceum, google pomoże
możesz policzyć z pochodnych
19 mar 21:39
Mila:
Benny, rozwiąż. ( z pochodną i wyjaśnieniem)
19 mar 21:42
pe qy: Eh, nie ma w podstawie dla LO a jutro test z tego, nie miałem wzorów Viete'a na wielomian 3
stopnia jak i nie miałem jeszcze pochodnych. Poszukam podobnych przykładów lecz jak by ktoś
pokusił się o rozwiązanie (może inną metodą?) to chętnie zobaczę w jaki sposób to się robi
19 mar 21:42
Mila: Coś wymyślę.
19 mar 21:49
Jacek: a*(x−x
0)
3 = −64x
3 − mx
2 + nx −27
a*x
3 − 3a*x
0*x
2+3a*x
02*x−ax
03
a=−64
−m=3*64*x
0
n=− 3*64*x
02
19 mar 21:56
Jacek: niepotrzebny "−" przy 64*x03=−27, x0=−3/4
19 mar 21:58
Jacek: oczywiście o ile trzykrotny pierwiastek to oznacza....
19 mar 22:00
Metis: −64x
3 − mx
2 + nx −27 =
(−4)
3x
3 −mx
2 + nx− 3
3=
(−4x)
3−3
3 −mx
2 +nx =
(−4x−3)(16x
2−12x+9) −mx
2 +nx
Próbuje tak, ale nie wiem czy to do czegos doprowadzi
19 mar 22:02
pe qy: Ja zrobiłem to tak, znalazłem w internecie podobny przykład i analogicznie robiłem, nie wiem
czy wyniki dobre.
W(x) = −643 − mx2 + nx − 27
(−4x−3)(−4x−3)(−4x−3)=
(16x2+24x+9)(−4x−3)=
−64x3−96x−36−48x2−72x−27=
−64x3−48x2−168x−63
m=48
n=−168
Dobrze? I jak mam wyznaczyć ten pierwiastek trzykrotny?
19 mar 22:09
Mila:
a− pierwiastek trzykrotny wielomianu W(x)⇔
−64*(x−a)
3=−64x
3 − mx
2 + nx −27⇔
−64*(x
3−3x
2a+3xa
2−a
3)=−64x
3 − mx
2 + nx −27⇔
−64x
3+192ax
2−192a
2x+64a
3=−64x
3 − mx
2 + nx −27⇔
64a
3=−27
192a=−m
m=144
−192a
2=n
n=−108
Sprawdź,
w(x)=−64x
3−144x
2−108x−27
| | 3 | | 3 | |
w(x)=0 dla x=− |
| i −64(x+ |
| )3=W(x) |
| | 4 | | 4 | |
m=144
n=−108
19 mar 22:11
Metis: | | 3 | |
Milu twój pierwiastek to − |
| . Zauważ że moim zapisie dwumian −4x−3 wyzeruje się |
| | 4 | |
Trójmian 16x2−12x+9 nie ma pierwiastków.
Można teraz jakoś pokombinować z wyrażeniem −mx
2 +nx
19 mar 22:15
Benny: Próbowałem coś z tych pochodnych, ale dziwne rzeczy porobiłem chyba
19 mar 22:17
Mila:
Trzeba skorzystać z definicji pierwiastka trzykrotnego i wzoru jak pokazałam.
Oczywiście są inne sposoby.
19 mar 22:22
Jacek: −3/4 jest potrójnym pierwiastkiem, nie ma już żadnych innych rozwiązań, nawet zespolonych.
19 mar 22:24
pe qy: Oki, przeanalizuje wszystko jeszcze raz i na spokojnie ogarnę

Dziękuję wszystkim za pomoc
19 mar 22:26
Metis:
19 mar 22:29
Mila:
Dla wielomianów stopnia trzeciego, postaci :
ax
3 + bx
2 + cx + d= 0, o pierwiastkach x
1, x
2, x
3 wzory Viete'a mają postać:
| | c | |
x1* x2 + x1 *x3 + x2 *x3 = |
| , |
| | a | |
Stąd dla naszego równania gdy: x
1=x
2=x
3 mamy :
19 mar 22:29
Benny: Ok z pochodnych jednak wychodzi ładnie. Nie wychodziło mi cały czas, bo zapisałem m zamiast m
2

Jeśli chcesz mogę Ci tu wrzucić rozwiązanie.
19 mar 22:47
Metis: Benny wrzucaj
19 mar 22:49
Mila:
Porównamy sposoby.
19 mar 22:52
Benny: W(x)=−64x
3−mx
2+nx−27
W'(x)=−192x
2−2mx+n
Δ=0
4m
2+738n=0
m
2=−192n
W''(x)=−384x−2m
−384x−2m=0
m=−192x
m
2=192*192*x
2
−192n=192*192*x
2
n=−192*x
2
W(x)=−64x
3+192x
3−192x
3−27
−64x
3−27=0
19 mar 22:57
Mila:

dla
Benny.
Dobranoc.
19 mar 23:00
Benny: Och dziękuje, dobranoc

Ps. Jak byś tak jeszcze była do jutra około 6:30 to prosiłbym o jakieś zadanko
19 mar 23:02
Mila:
Wtedy śpię. Teraz napiszę.
19 mar 23:06
Jacek: A potrafisz Benny uzasadnić, czemu licząc pierwszą i drugą pochodną otrzymujesz wartości
parametrów?
19 mar 23:07
Benny: Jeśli wielomian ma pierwiastek k−krotny to pochodne 1,2,...,(k−1) też mają ten pierwiastek
19 mar 23:09
yolex: Jeśli to jest zadanie z podstawy, to rozwiązanie też musi być łatwe. pewnie chodzi o to, że
żebyśmy mieli potrójny pierwiastek, to wielomian musi być postaci (ax+b)3.
W tym wypadku (−4x−3)3, żeby się zgadzały współczynniki przy x3 i wyraz wolny.
Po rozwinięciu wzoru mamy m i n. Pierwiastek to −3/4
20 mar 00:08
Mila:
yolex, masz to napisane 22:11.
20 mar 20:42
Korfi: ⇒pozdro
3 gru 13:11