blad wzgledny
ObaMa: Liczbe 7/9 przyblizono liczba 0,8. Oblicz błąd względny tego przybliżenia. Wynik przedstaw w
postaci ułamka dziesiętnego i zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego
| | błąd bezwzględny | |
błąd względny = |
| |
| | wartość początkowa | |
błąd bezwzględny = | 8/10 − 7/9 | = |72/90 − 80/90 |= 8/90 = 4/45
| | | | 4 | | 9 | | 4 | |
błąd względny = |
| = |
| * |
| = |
| = 0,1142857... czyli trzy |
| | | | 45 | | 7 | | 35 | |
poczatkowe liczby to 114
a w odp jest 857... : /
19 mar 20:54
5-latek: | 7 | | 70 | |
| = |
| ( tu chyba bedzie blad |
| 9 | | 90 | |
19 mar 20:59
19 mar 21:02
5-latek: oczywiscie bezwzgledny
19 mar 21:02
ObaMa: ok wiec 7/9 = 70/90
to chyba nie ma roznicy w jakiej kolejnosci bo to i tak wartosc bezwzgledna?
| | 7 | | 8 | | 8 | | 7 | |
więc | |
| − |
| | = | |
| − |
| | |
| | 9 | | 10 | | 10 | | 9 | |
|70/90 − 72/90| = 2/90 = 1/45
| |
| = 1/45 * 9/7 = 1/35 ≈0,0285714 ... |
| |
I tak źle wychodzi ...
19 mar 21:17
ObaMa: chyba, że zapisze się to jako 2,857% ?
19 mar 21:19
ObaMa: teraz dobrze?
19 mar 21:19
5-latek: ≈0,025871458714587≈0,0258714(587) tu masz dopiero rozwiniecie
19 mar 21:22
5-latek: Wedlug mnie napisales dobrze
19 mar 21:23
5-latek: Ale zapytaj jeszce kogos
19 mar 21:25
Mila:
| Δx | | 1 | | 100 | | 20 | |
| *100%= |
| *100%= |
| %= |
| %=2.85714..% |
| x | | 35 | | 35 | | 7 | |
Kod: 857
19 mar 21:32
Metis:
19 mar 21:32
Mila:
Co Metisku chciałeś?
19 mar 21:35