prac kontralna
Ala: Prosze.
Zad.1 W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długości 6cm i 8cm. Przekątna
prostopadłościanu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 300. Oblicz objętość i pole powierzchni
prostopadłościanu.
Zad.2. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość 10 cm , a kąt między
krawędzią boczną ostrosłupa i przekątną jego podstawy wynosi 450. Oblicz pole powierzchni i
objętość tego ostrosłupa . Sporządź rysunek.
Zad.3 Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach równych 9. Wyznacz
długość wysokości tego ostrosłupa. Sporządź rysunek.
19 mar 19:36
Ala: .
19 mar 20:02
dero2005:

a = 8
b = 6
d =
√a2 + b2 = 10
V = a*b*h =
P
c = 2(a*b + b*h + a*h) =
19 mar 20:09
dero2005:

l = 10
H =
d =
h
s =
√H2 + (a2)2 =
P
c = a
2 + 2ah
s =
19 mar 20:15
Ala: dzieki zad 1
19 mar 20:16
dero2005:

a = 9
H =
√a2 − (23hp)2 =
19 mar 20:20
20 mar 19:06
5-latek: No nie jest to koniec tego zadania
Dopiero policzylas wysokosc podstawy h
p tego ostroslupa (wiadomo ze jest to trojkat
rownoboczny
https://matematykaszkolna.pl/strona/856.html popatrz w jakim punkcie przecinaja sie wysokosci w tym trojkacie
Teraz masz wyliczyc H− wysokosc ostroslupa
| | 2 | | 9√3 | |
H= √92−( |
| * |
| )2= licz |
| | 3 | | 2 | |
20 mar 19:29