matematykaszkolna.pl
planietria 2 Blue: Punkt P leży wewnątrz trójkąta ABC. Odległości tego punktu od boków są odpowiednio równe x,y,z, a odpowiednie wysokości trójkąta są równe hx, hy, hz. Wykaż, że
 x y z 

+

+

=1.
 hx hy hz 
emotka Proszę o pomocemotka
19 mar 17:17
5-latek: Nawet w rysunku tez oczekujesz pomocy ?
19 mar 17:19
Blue: Rysunek zrobiłam emotka Gorzej z dowodem.
19 mar 17:26
5-latek: No to go tu narysuj . Moze skorzytstaj z porownania pol trojkatow
19 mar 17:30
Blue: rysunek
19 mar 17:36
Blue: Nie umiem tutaj rysować emotka
19 mar 17:51
blad: 5 latek dlaczego sie wypowiadasz skoro nie masz wystarczajacej wiedzy NIE udzielaj glupich rad a najlepiej daj sobie spokoj z twoim "pomaganiem" bo jest zupelnie zbędne powiem tak tracisz tylko swoj czas i osoby ktora prosi o pomoc . Zajmij się lepiej rozwiazywaniem tych smiesznych zadan z funkcji
19 mar 17:58
Janek191: rysunek
0,5 a x x 

=

0,5 a hx hx 
0,5 b y y 

=

0,5 b hy hy 
0,5 c z  z 

=

0,5 c hz hz 
Ale 0,5a hx = 0,5 b hy = 0,5 c h z = P
0,5 a x + 0,5 by + 0,5 c z x  y z 

= 1 =

+

+

P hx hy hz 
ckd.
19 mar 18:14
5-latek: Jesli masz takie zdanie o zadaniach z funkcji to oznacza ze nie rozumiesz co to jest matematyka . Nie ja to napisalem ale francuski matematyk Paul Tannery Otoz napisal on tak . Nikt nie moze miec zadnego pojecia o matematyce jesli nie wie co to jest funkcja, jak sie ja bada ,jak sie ona zmienia i i jaki obraz geometryczny ona posiada . (cytat z ksiazki Jan Lesniak pt O funkcjach jednej zmiennej (1963r (tak naprawde to wtedy mialem 5 lat Pomoc dawanie gotowcow ale podpowiedzi Wiec jesli to przeczytasz to zastanow sie jeszce raz nad swoja wypowiedzia . Czesc
19 mar 18:14
Janek191: Bo 0,5 a x + 0,5 b y + 0,5 c z = P
19 mar 18:16
5-latek: I teraz zobacz na rozwiazanie Jankka (witajemotka I rowniez na moja podpowiedz z godz 17:30
19 mar 18:17
Janek191: Witaj małolatku emotka Dobrze myślałeś emotka
19 mar 18:20
Janek191: Ale niebieskooka gdzieś zginęła emotka
19 mar 18:21
Mila: blad, Twoje komentarze są w złym stylu. Nie zauważyłam, abyś komuś służył pomocą. Nie dyskutujemy w takim tonie.
19 mar 18:23
5-latek: No to zaspiewajmy Przyjde co Ciebie niebieskooka itdemotka
19 mar 18:24
blad: dlaczego nie ? napisałem prawdę tak wszyscy mysla o uzytkowniu 5 latek może niech kazdy uzytkownik forum bedzie mogl zastrzeżyć sobie ze nie chce by 5 latek udzielał sie w jego tematach wtedy może uswiadomil by sobie ze jego wskazowki typu sprawdz poszukaj na necie zobacz do notatek sa bezsensowene i bezuzyteczne dla osob proszacych o pomoc , nie masz dużej wiedzy a strasz się pokazać na siłę że jestes najmadrzejszy i wszystko wiesz jeżeli sam prosisz o pomoc to jestes niesamowicie mily mila itp sam jednak wobec innych tych ktorzy prosza o pomoc jestes ironiczny dodatkowo nie masz wiedzy wiec po co komu taka twoja pomoc ?
19 mar 18:37
blad: skoncz studia napisz mature na 90 + % to pogadamy
19 mar 18:39
blad: ale dla osob ktore mi nie wierza niech wejda w historie 5 latka i policza ile bezsensownych postow dzisiaj nabił czy ta osoba jest pomocna ?
19 mar 18:41
kyrtap: blad majaczysz? Nikt tu niczego nie chce udowodniać na siłę, tylko szczerze pomóc, tak jak to robi 5−latek emotka
19 mar 18:44
Blue: W życiu bym na to nie wpadła, dzięki Janek emotka
19 mar 18:48
Blue: Nie kłóćcie się
19 mar 18:49
5-latek: No tak Skoro napisales kilka dni temu post i nie dostales odpowiedzi a na post (jestetcie ciency dostales ode mnie odpowiedz (wcale nie bo podnoszse na klate klate 120kg(co jest zreszta prawda to wcale kolego nie upowaznia Cie do tego zeby mnie obrazac . Moze najpierw zanim napiszsesz ze nie pomagam to zadaj sobie trud i poszukaj czy aby napewno . ja szkole srednia skonczylem w 1978r i mam prawo pewne rzeczy nie pamietac i sie dopytac . Jesli Ty za 10 lat bedziesz pomagal na tym forum to wielki
19 mar 18:50
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/forum/284200.html Moze przypomnij sobie jak mnie wyzwales od lajzy i innych
19 mar 18:57