planimetria
Blue: Dwa boki trójkąta o polu równym 32 mają długości 9 i 7. Oblicz pola trójkątów, na jakie trójkąt
ten dzieli dwusieczna kąta między danymi bokami.
coś mi tutaj się nie zgadza, bo wychodzi, że sinus tego kąta jest >1.....
19 mar 17:01
Janek191:
0,5*9*7 *sin α = 32
Złe dane
19 mar 17:05
Janek191:
Może pole jest równe 23 ?
19 mar 17:05
Blue: Nie wszystko jest tak, jak podałam.... W odpowiedziach jest : 14,18
19 mar 17:09
Blue: Czyli mam rozumieć, że to zadanie jest złe? Może ktoś odgadnie, jak powinno być podane to pole,
aby odp. pasowała
19 mar 17:12
5-latek: No to widzisz ze jest w zadaniu blad wiec policz to dla pola trojkata P=23 (
Napisal CI Janek i sama stweirdzilas ze sin >1 . czy tak trudno sie domyslec ze w zadaniu
jest blad ?
19 mar 17:13
Mila:
Pomijając sensowność danych,
| | 7 | |
Stosunek pół jest równy |
| . |
| | 9 | |
19 mar 17:13
5-latek: Moze ktos odgadnie co ma w sercu na dnie

Z tego co wiadomo to jestes maturzystka wiec moze zachowaj sie tak jak na maturzystke
przystalo , anie kaz zgadywac .
19 mar 17:16
Blue: | | 32 | |
Nie no dane się zgadzają, bo patrzcie 9* |
| =18  ALe dziwne z tym sinusem... |
| | 16 | |
19 mar 17:22
Mila:
Wiesz dlaczego stosunek pól wynosi 7:9 ( albo jak kto woli 9:7) ?
19 mar 17:25
Blue: Wiem, bo możemy te pola napisać tak : 1/2*7*d*sinα i 1/2*9*d*sinα, bo dwusieczna dzieli kąt na
dwa takie same , do to długość dwusiecznej
19 mar 17:27
Kontik: Przepraszam, ze nie na temat, ale @Blue znalazlas moze ten arkusz z wsipu?
19 mar 17:28
Blue: *d − długość od wyjścia dwusiecznej z kąta do przecięcia boku
19 mar 17:28
Blue: Niestety nie
19 mar 17:28
Janek191:

Jest to typowy przykład na zadanie z błędnymi danymi.
P
1 + P
2 = 32
| P1 | | x | | 9 | | 9 | |
| = |
| = |
| ⇒ P1 = |
| *P2 |
| P2 | | y | | 7 | | 7 | |
więc
P
2 = 14
więc
P
1 = 32 − 14 = 18
19 mar 17:29
Janek191:
19 mar 17:31
Janek191:
Oczywiście powinno być α = β
19 mar 17:32
Blue: Janek, nie musiałaś rysować, już po podpowiedzi Mili ze stosunkiem wiedziałam, jak zrobić.
"Niestety nie" odnosiło się do matury
19 mar 17:38
Mila:
Korzystając z rysunku
Janka
Z tw. o dwusiecznej kąta:
| | Py | | 7 | |
Trójkąty o podstawach y i x mają tę samą wysokość zatem |
| = |
| |
| | Px | | 9 | |
19 mar 17:44
19 mar 17:53
Mila:
Twoje wyjaśnienie też jest dobre, ale tw. o dwusiecznej pamiętaj.
19 mar 18:26