ostroslup
katarzynka79: bardzo prosze o pomoc wytlumaczenie krok po kroku tego zadani wraz z rysunkiem. podstawa
ostroslupajest trojkat rownobocznyno boku dlugosci 3cm.Spodek wyskosci ostroslupa jest jednym
z wierzcholkow podstawy. sciana boczna ,ktora nie zawiera wysoksci ostroslupa ,jest nachylona
do plaszczyzny podstawy pod katem45 stopni. Oblicz a) wysokosc ostroslupa b)objetosc
ostroslupa c) pole powierzchni calkowitej ostroslupa d) sume dlugosci wszystkich krawedzi
ostroslupa..
19 mar 08:12
dero2005:

a = 3
h =
| | a2√3 | | a*h | |
Pc = |
| + a*H + |
| = |
| | 4 | | 2 | |
l =
√a2 + H2 =
L = 3a + H + 2l =
19 mar 08:30
katarzynka79: ok dzieki . ztego mi wyszlo ze H =3√3/2 ..h =3√6/2 czy dobrze ? bo Pc mi wychodzi jakies
kosmiczne
19 mar 08:51
katarzynka79: l mi wychodzi tez jakies dziwne bo 3√7/2 czy to jest dobrze?
19 mar 08:58
dero2005:
Czy znasz odpowiedź?
19 mar 09:04
19 mar 09:10
katarzynka79: nie znam odpowiedz .juz sie pogubilam w tym calym ostroslupie ..masakra to jakas tym bardziej
ze moja wyobraznia przestprzenna jest rowna 0
19 mar 09:16
19 mar 09:41
katarzynka79: a bedziesz yak mily i uprzejmy i napiszesz mi krok po kroku skad sie to wszystko wzielo ? chce
wiedziec gdzie robie blad ..prosze
19 mar 09:50
J:
dawaj ..czego nie rozumiesz ?
19 mar 09:54
katarzynka79: V =1/3 Pp*H wiec Pp=a
2√3/4 a to = 9
√34 to jak podstawimy pod wzor na objetosc mam V =1/3
*9
√3 /4 *3
√3 /2 i jakim cudem wychodzi 27/8
19 mar 10:04
J:
| | 1 | | 9√3 | | 3 | | 27 | |
V = |
| * |
| * |
| √3 = |
| |
| | 3 | | 4 | | 2 | | 8 | |
| | 9*3 | | 27 | |
3 skraca się z trójką , √3*√3 = 3 i 4*2 = 8 więc zostaje: |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |
19 mar 10:09
katarzynka79: ok . teraz liczny po koleji pola boczne bo tutaj sie gubie
19 mar 10:14
katarzynka79: najpierw policzmy pole sciany nachylonej pod katem 45
19 mar 10:19
katarzynka79: wysokosc obliczymy w tym trojkacie z sin 45 =H/h czyli 3√3/ 2 /h =√2/2
19 mar 10:22
J:
| | 1 | | 3 | | 9√3 | |
Pole ścian bocznych ( 2 trójkąty prostokątne) Psb = 2* |
| 3* |
| √3 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 9√6 | |
Pole ściany pochyłej: Ps = |
| 3*3√6 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 mar 10:23
J:
| | 1 | | 3√6 | | 9√6 | |
Poprawka: Ps = |
| 3* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
19 mar 10:29
katarzynka79: dobra powiedz jak wyliczyles h ? tej sciany nachylonej bo tam gdzies robie blad
19 mar 10:32
dero2005:
@J Ps źle
19 mar 10:33
J:
| H | | √2 | | 2H | | 2*(3/2)*√3 | |
| = |
| ⇔ 2H = h√2 ⇔ h = |
| ⇔ h = |
| |
| h | | 2 | | √2 | | √2 | |
| | 3√3 | | 3*√3*√2 | | 3√6 | |
⇔ h = |
| = |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
19 mar 10:36
katarzynka79: oki juz wiem sama do tego doszlam
19 mar 10:37
J:
tak ...poprawiłem : P
s
19 mar 10:37
katarzynka79: Teraz wszystko zrobilo sie jasne super .policzmy jeszcze l aby obiczyc sume dlugosci krawedzi
19 mar 10:41
J:
pokaż obliczenia l
19 mar 10:42
katarzynka79: l2=H2+ a2
l2=(3√3/2)2 + 32
19 mar 10:45
katarzynka79: l2=27/4 +9
19 mar 10:46
katarzynka79: l=√27/4 +9
19 mar 10:47
katarzynka79: i co dalej bo tutaj robie blad
19 mar 10:48
J:
| | 27 | | 36 | | 63 | | 63 | | 9*7 | | 3 | |
l2 = |
| + |
| = |
| teraz: l = √ |
| = √ |
| = |
| √7 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
19 mar 10:49
katarzynka79: teraz suma dlugosci sie zgdaza

bardzo Ci dziekuje za pomoc i cierpliwosc
19 mar 10:53
katarzynka79: jak juz tu jestes to mam jeszcze jedno .tworzaca stozka ma dlugosc 10 a tangens nachylenia tej
tworzacej do plaszczyzny podstawy stozka wynosi 4/3. oblicz a) objetosc stozka b) pole
powierzchni calkowitej stozka
19 mar 10:55
J:

oblicz r i H
19 mar 11:00
katarzynka79: tg=4/3 ..tg =H/r =4/3
19 mar 11:14
katarzynka79: i co dalej ?
19 mar 11:14
J:
przejdź do tego nowego postu
19 mar 11:19
dero2005:
Układ równań
H
2 + r
2 = 100
19 mar 11:19
katarzynka79: tak myslalam
19 mar 11:20
katarzynka79: czy z dolnego rownania mozemy pozbyc sie kwadratu ?
19 mar 11:26
dero2005:
Policz r z Górnego i wstaw do dolnego
19 mar 11:27
katarzynka79: 3H=4r /: 3 ⇒H =4/3r
19 mar 11:32
katarzynka79: teraz( 4/3r)2+r2=100
19 mar 11:33
katarzynka79: 16/9r2+r2 =100
19 mar 11:34
J:
| | 16 | | 9 | |
(4/3)2 + r2 =100 ⇔ |
| r2 + |
| r2 = 100 ⇔ r2 = 36 ⇔ r = 6 |
| | 9 | | 9 | |
19 mar 11:34
katarzynka79: 25/9r2=100 /:25/9 ⇒r2=36 wiec r=6 tak ?
19 mar 11:37
dero2005:
OK
19 mar 11:37
katarzynka79: i H =8
19 mar 11:38
dero2005:
OK
19 mar 11:40
katarzynka79: v=96π i Pc =96 ?
19 mar 11:42
dero2005:
Pc niedobrze
19 mar 11:44
J:
w Pc brakuje π
19 mar 11:45
katarzynka79: a tak zapomnialam o π ale wynik ok ?
19 mar 11:46
dero2005:
Pc dalej niepoprawny wynik
19 mar 11:50
J:
?
19 mar 11:51
dero2005:
OK moja pomyłka
19 mar 11:51
katarzynka79: 
DZIEKUJE jeszcze raz za pomoc i lece teraz do garow obiad gotowac .pozdrawiam
19 mar 11:55