obliczyć pochodne f.złożonej
zosia: Obliczyć pochodne funkcji:
1. xsinx
2. cosxcosx
18 mar 16:47
18 mar 16:50
J:
| | 1 | |
= xsinx(cosxlnx + sinx |
| ) |
| | x | |
18 mar 18:23
J:
| | 1 | |
= cosxcosx(−sinxlncosx + cosx |
| (−sinx)) |
| | cosx | |
18 mar 18:30
5-latek: A ja czekalem na odzew autorki
18 mar 18:31
5-latek: zauwaz ze minelo prawie 1,5 godziny
18 mar 18:32
Braun:
1. y=x
sinx⇔y=e
sinxlnx
y'=e
sinxlnx=e
sinxlnx•(sinxlnx)'=e
sinxlnx*[(sinx)'lnx+sinx(lnx)']
| | sinx | |
=esinxlnx•[cosxlnx+ |
| ] |
| | x | |
2. y=cosx
cosx⇔y=e
cosxlncosx
y'=e
cosxlncosx=e
cosxlncosx•(cosxlncosx)'
=e
cosxlncosx•[(cosx)'lncosx+cosx(lncosx)']
| | 1 | |
=ecosxlncosx•[−sinxlncosx+cosx• |
| •(cosx)'] |
| | cosx | |
=e
cosxlncosx•[−sinxlncosx−sinx]
=====================
18 mar 18:44