Symetralna odcinka
Daniel: Wyznacz rownanie symetralnej odcinka AB
A=(1,2)
B=(3,−2)
Wyznaczylem juz srodek odcinka jest to (2,0), dobrze zrobilem?
I teraz co dalej mam zrobic? Prosilbym o pomoc
18 mar 16:11
Janek191:
Tak. Wyznacz równanie prostej AB , a następnie prostej prostopadłej do pr AB
przechodzącej przez S = ( 2 , 0)
18 mar 16:13
Mila:
Napisać równanie prostopadłej do prostej AB ( wystarczy znać jej wsp. kierunkowy) i
przechodzącej przez punkt S=(2,0).
18 mar 16:14
Daniel: Hmm, za duzo mi to nie mowi, jakas podpowiedz?
18 mar 16:17
Mila:
Umiesz napisać równanie prostej przechodzącej przez dwa różne punkty?
18 mar 16:21
Daniel: To jest ten wzor tak? (x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
i po prostu do tego podstawic A i B i to obliczyc?
18 mar 16:25
5-latek: Pytanie nr 1.
Co to jest symetralna odcinka ? . czekam na odpowiedz
18 mar 16:31
Daniel: Dobra obliczylem to z tego wzoru i mi wyszla prosta y=−2x+4
no a symetralna to jest prosta prostopadła do odcinka i przechodząca przez jego srodek
18 mar 16:34
Mila:

y=ax+b równanie kierunkowe prostej
A=(1,2)
B=(3,−2) współrzędne tych punktów spełniają równanie prostej⇔
2=a*1+b
−2=a*3+b
=========odejmuję stronami
4=−2a
a=−2
AB: y=−2x +b
prosta prostopadła do AB ma wsp. kierunkowy
(a' ) taki, że (−2)*a'=−1⇔
| | 1 | |
s: y= |
| x+b i symetralna przechodzi przez S=(2,0)⇔ |
| | 2 | |
0=1+b
b=−1
18 mar 16:37
5-latek: | | −2−2 | | 4 | |
wspolczynnik a prosytej AB= |
| = − |
| =−2 wiec twoje rownanie jest zle |
| | 3−1 | | 2 | |
18 mar 16:38
Daniel: Aha o to chodzi, dzieki Mila
Teraz mam 2 zadanko
Sprawdz czy punkty P M L leza na jednej prostej (czy sa wspołliniowe)
P= (2 ,0)
M= (0,−1)
L= (4, 2)
Mam tu wziasc np punkty PM i obliczyc prosta z tego wzoru (x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)?
18 mar 16:49
Mila:
Tak, a potem sprawdzić, czy wsp. punktu L spełniaja to równanie.
Narysuj w układzie wsp.
18 mar 16:52
Daniel: Prosta wyjdzie y= 1/2x−1 ?i jak sprawdzic czy wsp punktu l spelaniaja to rownanie?
18 mar 16:58
Mila:

Podstawić do równania ,
| | 1 | |
y= |
| *4−1=2−1=1≠2⇔L∉prostej MP⇔punkty nie są współliniowe. |
| | 2 | |
albo graficznie, tu wyraźnie widać, że L∉prostej MP
18 mar 17:06
Daniel: I to jest koniec zadania tak?
jeszcze mam takie jedno, ale nie wiem o co tam chodzi
Wykaz, ze trojkat PQR jest prostokatny i oblicz jego obwod
P =(−4 −6)
Q=(2,5)
R=(−2,4)
18 mar 17:10
Daniel: To jest moje ostatnie zadanko, dzieki Twojej pomocy Mila te zadania wyzej juz ogarnalem... bo
jutro poprawiam sprawdzian i bedzie wlasnie takie zadanie, jakie podalem
18 mar 17:20
5-latek: To narysuj te punkty na ukladzie wspolrzdnych
Teraz jaki warunek musza spelniac boki aby trojkat byl prostokatny ?
albo
jaki warunek musi spelniac iloczyn skalarny aby kat miedzy wektorami wynosil 90 stopni ?
Obwod −−masz wzor na dlugosc odcinka wiec policz dlugosci i dodaj
18 mar 17:20
Daniel: Wyzsza szkola jazdy =D
18 mar 17:26
Mila:
c2=a2+b2 to coś Ci przypomina?
18 mar 17:29
Daniel: No tak, twierdzenie pitagorasa
18 mar 17:32
5-latek:

Jesli trojkat ma byc prostokatny to z twierdzenia pitagorasa |PQ|
2= |RQ|
2+|PR|
2 (z
rysunku wida z e PQ jest najwiekszym bokiem
gdzie |a| −oznacza dlugosc odcinka np |PQ| to dlugosc odcinka PQ
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html to jest wzor na dlugosc odcinka wiec policz dlugosci bokw |PQ| |PR| I |RQ| dodaj
do siebie te dlugosci i masz obwod
Potem spawdz z tego czy ten trojkat jest prodstokatny
18 mar 17:38
Daniel: PQ wyszlo mi pierwiastek z 157
18 mar 17:48
Mila:
Dobrze.
18 mar 17:50
Daniel: PR pierwiastek z 104
QR pierwiastek z 17
dobrze? ;s
18 mar 17:57
5-latek: Najlepiej jakbys pisal obliczenia
18 mar 18:01
Daniel: PR=(−2+4)2+(4+6)2=22+102=4+100=104
QR=(−2−2)2+(4−5)2=(−4)2+(−1)2=16+1=17
Oczywiscie wszystko pod pierwiastkiem
18 mar 18:14