Potęgi
daro: Oblicz i zapisz w postaci potęgi:
A) 47 * 27 / (24)12 : 224 =
B) √5 * 3√5 / 3√25 =
18 mar 13:22
18 mar 13:23
daro: A ) 47 * 27 / 24{12}: 224 =
18 mar 13:25
J:
zapis niejasny
18 mar 13:25
5-latek: Masz wzory wiec korzystaj
podpowiedz 4=22
18 mar 13:27
daro: 47 razy 27 przez (24) i to do potęgi 12 jeszcze podzielić przez 224
18 mar 13:28
18 mar 13:29
J:
| | 214*27*224 | |
a) = |
| = 2−3 |
| | 248 | |
18 mar 13:30
mis: Dzieki
18 mar 13:37
mis: A czemu 224 jest w tej samej linijce, jak ma byc podzielic
18 mar 13:54
J:
podzielić przez ułamek, znaczy pomnożyć przez jego odwrotność
18 mar 13:56